Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Demografija

Najpopularnije mjere protiv pada nataliteta

Darivanje novorođenčadi
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Gradovi i općine u demografske mjere ubrajaju i poklone na Sv. Nikolu, ulaznice za bazene...

Obitelji s troje i više djece u slavonskoj općini Čepin dobivat će 1. siječnja iduće godine po 200 kuna mjesečno po djetetu do njegove navršene 18. godine. Jedna je to od inventivnijih mjera demografske obnove i zaustavljanja pada nataliteta u hrvatskim gradovima i općinama, koje se u većini slučajeva oslanjaju na uhodane “copy-paste” odluke.

Učenici Tkon Općina Tkon Veće naknade za novorođenčad, jeftiniji vrtić, besplatni udžbenici...

U “top 5” najpopularnijih su naknade za novorođenčad, sufinanciranje jaslica i vrtića, stipendije studentima i učenicima, pomoć u kupnji udžbenika i sufinanciranje prijevoza učenika. Te mjere provode svi koji se drže imidža provoditelja pronatalitetne politike i zadržavanja mladih u domovini.

U Kijevu tisuću kuna za brak

Rekorder u naknadama za novorođenčad je Općina Sali u Zadarskoj županiji sa 60.000 kuna po djetetu. Najčešće se daje od 1000 do 2000 kuna, a za treće i svako sljedeće znatno više. Stipendije se kreću od 300 kuna naviše, a sufinanciranje vrtića uglavnom je u omjeru 50:50.

Mladi potpisali ugovore o najmu stanova u Brodu Moguć i otkup Mladi s Gradom potpisali povoljne ugovore o najmu stanova

– Ne bih rekao da je riječ o nemaštovitosti gradova i općina, nego o stvarnim mogućnostima, s jedne strane financijskim, a s druge u smislu ovlasti i raspolaganja resursima. Najjednostavnije je, ako raspolažu novcem, podijeliti ga preko tih najčešćih mjera – kaže demograf prof. dr. Dražen Živić. Općina Kijevo daje tisuću kuna za svaki novosklopljeni brak, uz uvjet da je za oboje ženika prvi. Toliko svakom paru daje i Novigrad Podravski, koji svakog časti i s 250 kuna za 18. rođendan. Među inventivnije mjere može se ubrojiti i “Vodyoung”, koju provodi Grad Vodnjan.

Obiteljima je ponuđena mogućnost otkupa nekretnina u starogradskoj jezgri uz dvije godine počeka, priznavanje trećine ulaganja i osnivanje prava građenja na građevinskim česticama na rok od 50 godina, uz plaćanje godišnje naknade u iznosu od jedne kune po kvadratu.

Reflektirajući prsluci

bebe Slavonski Brod Veliki interes za novom pronatalitetnom mjerom

Međimurske općine Kotoriba i Goričan mladima daju po 20.000 kuna gotovine za kupnju i uređenje nekretnine.

Neki su počeli donositi i mjere za konkretna zanimanja pa tako, na primjer, Pakrac i Varaždin liječnicima nude gradske stanove uz pokrivanje dijela najma.

Inače, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od ove godine skuplja i objavljuje podatke o demografskim mjerama u županijama, gradovima i općinama, a jedan od ciljeva je, navodi, i to da ih se potakne na osmišljavanje novih mjera.

Neki su pod takve ubrojili i podjelu paketa od sv. Nikole, ulaznice za bazene i predstave, podjelu reflektirajućih prsluka...

bebe Pronatalitetna politika Roditelji će za treće dijete dobiti 8 tisuća kuna više