Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Županijska skupština donijela odluku o novim tarifama

Od iduće godine mijenjaju se cijene turističkih pristojbi

Zagrebačka županija za podrubriku
1/2
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
Cijene su od sedam do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima

Na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije donesena je Odluka o visini turističke pristojbe za 2020. godinu za područje Županije.

Kupujmo Hrvatsko U organizaciji Hrvatske gospodarske komore Akcija Kupujmo hrvatsko podiže svijest o važnosti kupovanja domaćih proizvoda

Pristojbe su od sedam do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, ovisno o pojedinom gradu i općini, odnosno od pet do osam kuna u kampovima. Objašnjavajući odluku, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić rekao je kako je ona napravljena na temelju zahtjeva koje su Županiji uputile lokalne turističke zajednice. Visina godišnjeg paušala za osobe koje pružaju usluge smještaja u kućanstvu po krevetu iznosi 350, a na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu po 200 kuna, i to za sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije.

Najviše noćili gosti iz Slovenije Samo u kolovozu gotovo 900.000 noćenja i 55.000 dolazaka

Raste broj turista

Visina godišnjeg paušalnog iznosa za osobe koje pružaju usluge smještaja u kućanstva u kampu za svaku smještajnu jedinicu iznosi 500 kuna, a na OPG-u po 250 kuna. Turistička pristojba koju plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor u godišnjem paušalnom iznosu za sebe i članove uže obitelji za sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije iznosi za prvog i drugog člana po 60 kuna, a za svakog sljedećeg 25 kuna.

Temeljem novog Zakona iz svibnja turistička pristojba je prihod turističkih zajednica, a uplaćena sredstva se raspoređuju tako da 65 posto sredstava ide lokalnoj turističkoj zajednici, zatim 15 posto dobiva županijska turistička zajednici, a 20 posto sredstava Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Već devetu godinu zaredom Pula bilježi rast dolazaka i noćenja turista Pula ruši rekorde, šest dana ranije nego lani ostvarili dva milijuna noćenja

Turistički pokazatelji za Zagrebačku županiju bilježe kontinuirani rast. Prema podacima sustava eVisitor, Zagrebačku je županiju tijekom prvih osam mjeseci ove godine posjetilo 18 posto više turista nego u istom razdoblju prošle godine, a za 18 posto je porastao i broj turističkih noćenja.

Najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja. Visina pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, po osobi i noćenju na području županije određuje se u iznosu od 12 kuna za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna te ostalim razdobljima za Ivanić-Grad, Samobor, Zaprešić i Veliku Goricu. Isti je iznos pristojbe za razdoblje od početka travnja do konca rujna i za Jastrebarsko, dok za ostala razdoblja on iznosi 11 kuna. Nadalje, iznos pristojbe za gradove Svetu Nedelju i Dugo Selo te općine Mariju Goricu, Brdovec i Dubravicu za sva razdoblja iznosi 10 kuna.

U Šibeniku broj turista veći za 9 posto u odnosu na prošlu godinu Najviše gostiju u prvih sedam mjeseci u Šibenik je došlo iz Njemačke, Nizozemske i Poljske

Gradovi Sveti Ivan Zelina i Vrbovec te općine Bedenica, Bistra, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Krašić, Kravarsko, Križ, Luka, Orle, Pisarovina, Pokupsko, Preseka, Pušća, Rakovec, Rugvica, Stupnik i Žumberak za razdoblje od 1. travnja do 30. listopada iznosi deset, a za ostala razdoblja sedam kuna.

Turizam U Vukovaru se bilježi porast broja turista

Niže pristojbe za kampere

Visina turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost iz skupine kampovi po osobi i noćenju na području Zagrebačke županije, nešto je niža, a može se pronaći na internetskoj stranici Zagrebačke županije.