Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Već devetu godinu zaredom Pula bilježi rast dolazaka i noćenja turista

Pula ruši rekorde, šest dana ranije nego lani ostvarili dva milijuna noćenja

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Svake se godine ulaže u uređenje kupališta, šetnica uz more, postavljaju se dodatni sadržaji na kupališta

U Puli se i ove godine uspješno nastavlja rast broja dolazaka domaćih i stranih gostiju i broja njihovih noćenja. Već 7. rujna, čak šest dana ranije nego prošle godine i čak četiri tjedna ranije nego 2017., u najvećem su istarskom gradu ostvarena dva milijuna noćenja. 
Riječ je devetoj uzastopnoj rekordnoj godini, što je još jedan pokazatelj da Pula postaje prepoznatljiva i sve popularnija turistička destinacija.

PROMICANJE ZDRAVE HRANE Pulska osnovna škola Centar domaćin 7. Dana zdrave prehrane u osnovnim školama

Ulaganja svake godine

– Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule ovim putem zahvaljuju svim turističkim djelatnicima i onima koji rade u sektorima povezanima s turizmom. Ovi pokazatelji ponajprije su zasluga naših građana, Puležanki i Puležana kao dobrih domaćina, brojnih kvalitetnih manifestacija, novih proizvoda i svakako suradnje javnog i privatnog sektora – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.
Pulu je do 7. rujna posjetilo 7 posto više turista u odnosu na prethodnu godinu, dok je istodobno ostvareno 3,5 posto više noćenja.

Najviše gostiju stiglo je iz Njemačke, a postotak njihovih noćenja bio je na razini 2018. godine. Drugo mjesto zauzeli su talijanski gosti kod kojih je zabilježeno povećanje noćenja za šest posto, kao i kod gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su ostvarili 17 posto više noćenja u odnosu na 2018.

RASPLESANA VEČER Na pulskom Forumu održan plesni show Havana Dance Night

Stalan porast broja gostiju u Puli ne čudi, budući da su gradska vlast i Turistička zajednica odavno prepoznali da kupanje i sunčanje ne mogu biti jedini turistički adut sredine.

Stoga se svake godine ulaže u uređenje kupališta, šetnica uz more, postavljaju se dodatni sadržaji na plaže kako bi bile što atraktivnije kako Puljanima tako i njihovim gostima.

No osim ulaganja u infrastrukturu i podizanja smještajne kvalitete za goste, Pula godinama ima iznimno bogat popis manifestacija koje tijekom ljeta gosti mogu posjetiti u Puli. Ulice i trgovi grada noću su puni gostiju koji uživaju u plesnim večerima, Pulskoj noći, nastupima raznih DJ-a, u borbama gladijatora u pulskoj Areni, zatim su tu i brojni festivali poput Dimensionsa, Outlooka, do niza sportskih događanja, poput nedavnog Croatia Bike Weeka i brojnih drugih događanja. 
No turistička sezona u Puli nije završena te su u pripremi atraktivni događaji i u posezoni.

Od početka ljeta u Puli više od tisuću programa U Puli najveći istarski antički festival i veliki sportski događaj – Pula Marathon

Popularna Pulska X-ica

Jedna od zanimljivih manifestacija održava se 21. i 22. rujna. Riječ je o popularnoj utrci „Pulska X-ica“, kojoj će se ove godine pridružiti i prvi pulski Marathon. Slijedi i sedmo izdanje Visualie od 19. do 21. rujna, što će osigurati jedinstveni doživljaj svim trkačima večernje utrke s obzirom na čarobno osvjetljenje koje ‘proizvode’ umjetnici.

Visualia će ove godine ugostiti 16 umjetničkih kolektiva i samostalnih umjetnika koji će se predstaviti čak 21 umjetničkim radom. Umjetnici iz osam različitih zemalja radove će postaviti na osam lokacija u centru grada, a umjetnički program bit će dostupan svima od 20 sati pa do ponoći.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić donio mjeru poticanja energetske učinkovitosti Za kupnju električnog bicikla Grad poklanja 1000, a za nabavu A+++ uređaja 700 kuna