Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Pulski gradonačelnik Boris Miletić donio mjeru poticanja energetske učinkovitosti

Za kupnju električnog bicikla Grad poklanja 1000, a za nabavu A+++ uređaja 700 kuna

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Promicanje održivog rasta uz smanjenu potrošnju energije, očuvanje prirode putem brojnih projekata, mjera i programa doprinosi stvaranju okruženja u kojemu se podiže svijest građana o važnosti energetske učinkovitosti, kaže Boris Miletić

Gradonačelnik Grada Pule krajem srpnja donio je Odluku o uvjetima, kriterijima i postupku za provođenje mjera poticanja energetske učinkovitosti te provođenje Javnog poziva kojim će Grad Pula, u ukupnom iznosu od 70.000 kuna osiguranom u ovogodišnjem Proračunu, građanima Pule sufinancirati kupnju novih električnih bicikala minimalno s elektromotorom snage 250W i baterijom 36V/13Ah (468Wh) proizvedenih u EU i učinkovitih kućanskih aparata kategorije A+++ i to hladnjaka, hladnjaka s ledenicom, ledenica, perilica posuđa, perilica rublja, sušilica rublja.

Vrtić Izvor Mališani se okušali u berbi rajčica

Za kupnju električnih bicikala planira se sufinanciranje u iznosu od 1000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se kupnja pojedinih kućanskih uređaja sufinancirati iznosom od 700 kuna bespovratnih sredstava.

Nabava ekoloških autobusa

Temeljem donošenja ove Odluke u roku od 15 dana raspisat će se Javni poziv za prikupljanje prijava za sufinanciranje koji će se objaviti u dnevnom tisku, na službenoj internetskoj stranici Grada (www.pula.hr) i na oglasnoj ploči Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, te se pozivaju građani da se odazovu Pozivu i iskoriste mogućnost sufinanciranja. Grad Pula je i do sada raznim programima i mjerama poticao energetsku učinkovitost i očuvanje okoliša. Tako se, primjerice, projektom „Movesmart“ 2013. započelo s poticanjem eko vožnje putem električnih bicikala i to uspostavom sustava „Bičikleta“ koji je i dan danas, u proširenom obliku, novim biciklima i stanicama prisutan na najfrekventnijim gradskim lokacijama. Uvođenjem sustava „Bičikleta“ prepoznato je iznimno zanimanje građana i turista za ovakav oblik prijevoza te je Grad odlučio nastaviti s promocijom.

U kontekstu navedenog, a s ciljem povezivanja središta grada s prirodnim ljepotama šireg pulskog područja, poput šuma i mora, te stvaranja nove, moderne turističke ponude, realiziran je i projekt biciklističke “Pametne rute“ na trasi rute 308 kroz Pulu koja je obogaćena „pametnim“ sadržajima. Postavljene su pametne klupe na Valkanama, Valsalinama i na plaži u Štinjanu, dok su na Zlatnim stijenama, Stoji i Lungo mare (Školsko) postavljene pametne nadstrešnice s priključcima za punjenje elektroničkih uređaja i električnih bicikala. Zlatne stijene i „Školsko“ obogaćene su i parkirnim mjestima za javni sustav “Bičikleta”.

Riječ je najvećoj zgradi na području Pule ukupne površine 16.739 četvornih metara, četiri etaže smještene su na južnom djelu i pet na sjevernom Dom za više od 100 udruga civilnog društva Kad su koncerti i događanja, multimedijalni centar u bivšoj vojarni posjeti i 10.000 ljudi

– Promicati održiv rast i napredak uz smanjenu potrošnju energije te očuvanje prirode putem brojnih projekata, mjera i programa doprinosi stvaranju okruženja u kojemu se podiže svijest građana o koristi i važnosti energetske učinkovitosti. Isto tako uspostava novih sustava mobilnosti, modernizacija javnog prijevoza dio su aktivnosti koje, između ostalih, imaju pozitivan „zeleni“ predznak“ – izjavio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Smanjenju emisije štetnih plinova u prometu uvelike doprinosi i nabava novih ekoloških autobusa javnog gradskog prijevoza te gradnja punionice na stlačeni prirodni plin. No osim brojnih mjera za smanjenje potrošnje energije koje Grad uspješno ih provodi već niz godina, nadalje, u brojnim aktivnostima on je partner i pruža potporu programima, akcijama i manifestacijama koje u raznim segmentima doprinose očuvanju okoliša.

Posjet Gradonačelnik Miletić primio gradonačelnika francuskog grada Noisiel hrvatskog porijekla

Poticanje djece

Uz navedene aktivnosti, provodi se i obrazovanje građana kako učinkovitim korištenjem energije mogu povećati udobnost svoga doma i smanjiti troškove. Djecu školskog i predškolskog uzrasta se, promotivnim materijalima, na zanimljiv i zabavan način potiče na razmišljanje i razvoj svijesti o energetskim pitanjima. Kroz objave, prezentacije, promocije i sl. javnost je upoznata s projektom „Dolcevita“ u sklopu kojeg se, kao i prijašnjih godina, provode mjere energetske sanacije i obnove građevina u gradu Puli. Provode se i aktivnosti na sustavnom gospodarenju energijom u zgradama javne namjene.

Pula rekonstruirala stazu serpentine Uspon Marijana Rotara Popločena serpentina uz pulsku Arenu ukrašena i autohtonim biljnim vrstama

Slijedom rečenog, a s ciljem uštede na energentima, može se istaknuti i recentni primjer prijave zgrade javnog sektora – Dječjeg kreativnog centra na sufinanciranje energetske obnove putem projekta energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Energetsku obnovu sufinancirat će Grad Pula i Europski fond za regionalni razvoj, a predviđena energetska ušteda je 67%. Posebno je ova investicija važna jer kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe 500-tinjak djece, a nositelji programskih aktivnosti jesu Studio Zaro, Društvo „Naša djeca“, Gradska knjižnica i čitaonice Pula te umjetnička organizacija Teatar Naranča. Radovi koji će započeti početkom rujna ove godine planiraju se okončati do jeseni 2020.

Nadalje, zahvaljujući sudjelovanju u projektu Life Sec Adapt, Grad će, po donošenju Nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama ili po provedenom postupku Strateške procjene utjecaja na okoliš na nacionalnoj razini donijeti lokalnu Strategiju i Akcijski plan s propisanim mjerama ublažavanja klimatskih promjena.

pulski filmski festival Održan okrugli stol o izgradnji filmskog studija u Hrvatskoj