Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Dom za više od 100 udruga civilnog društva

Kad su koncerti i događanja, multimedijalni centar u bivšoj vojarni posjeti i 10.000 ljudi

Riječ je najvećoj zgradi na području Pule ukupne površine 16.739 četvornih metara, četiri etaže smještene su na južnom djelu i pet na sjevernom
1/3
Foto: Grad Pula
Kroz objekt dnevno prođe između 400 i 650 članova udruga i posjetitelja

Nekadašnja vojarna Karlo Rojc u Puli danas je mjesto u kojem svakodnevno živi, radi i djeluje više od 100 udruga civilnog društva različitih djelatnosti – od kulture, sporta, socijalne skrbi i zdravstva do ekologije, humanitarnog rada i nacionalnih manjina. Uspješan je to primjer suradnje između gradske vlasti i organizacija civilnog društva, a sve je započelo 2002. godine kada je Grad Pula preuzeo obvezu uspostave načina korištenja objekta, budući da su još od 1998. godine neprofitne udruge svoj dom već našle u Rojcu.

Pula rekonstruirala stazu serpentine Uspon Marijana Rotara Popločena serpentina uz pulsku Arenu ukrašena i autohtonim biljnim vrstama

U funkciji građana

– Raznim programima i ulaganjima u objekte civilnog društva Grad Pula neupitno iskazuje svoje opredjeljenje i podršku rada udruga i razvoju civilnog društva koje svojim djelovanjem pridonose zajednici. Ovaj bivši vojni objekt Grad Pula platio je nemalih 11 milijuna kuna kako bi bio u funkciji razvoja civilnog društva. Bivša vojarna Karlo Rojc može poslužiti kao jedinstveni primjer na koji način Grad Pula skrbi o svojoj imovini i na koji se način bivša vojna imovina može staviti u funkciju za građane. Smatram da bi država trebala biti efikasnija po tom pitanju kako bi se osigurale potrebne pretpostavke za razvoja gospodarstva, otvaranja novih radnih mjesta i u konačnici kako bi od takve imovine korist imali građani – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić i pozvao sugrađane da upravo u Rojcu kvalitetno ispune svoje slobodno vrijeme, usvoje nova znanja i vještina ili jednostavno pomognu drugima volontiranjem.

Foto: Grad Pula

Osim što Rojc pokriva gotovo sva područja civilnog društva, što je zapravo njegova najveća vrijednost, jednako su impresivni i gabariti ovog jedinstvenog zdanja. Riječ je najvećoj zgradi na području Pule ukupne površine 16.739 četvorna metra, četiri etaže smještene su na južnom djelu i pet na sjevernom, a međusobno su povezane bočnim hodnicima. Između sjevera i juga smješteno je unutarnje dvorište, mjesto koje je primjereno za razne aktivnosti, osobito ljeti. Prirodna okućnica kvadraturom je gotovo dvostruka od kvadrature zgrade, a ona obuhvaća sportska igrališta, zelene površine i parkirališta.

Slika spektakla obišla je svijet Jedinstveni nogometni dvoboj legendi vatrenih i Bayerna u pulskoj Areni

Kako se broj korisnika s vremenom od dvoznamenkastog povećavao do troznamenkastog unutarnji i vanjski prostor kroz uređenje je pratilo potrebe korisnika. Na svakom su katu zajednički sanitarni prostor, uređene su električne i vodovodne instalacije, zidarski i staklarski radovi u zajedničkim prostorijama i još niz ostalih redovnih i izvanrednih aktivnosti održavanja i dotjerivanja. Uređen je i okoliš, postavljena vanjska rasvjeta i videonadzor te organizirana čuvarska služba i služba za održavanje zajedničkih prostorija. Većina udruga pak uredila je svoje prostorije. Godine 2016. u krugu Rojca izgrađen je i prvi pulski skate park za sve ljubitelje vratolomija na dasci s kotačima.

– U Rojc se kontinuirano ulaže svake godine sukladno mogućnostima. Mogu navesti da je prošle godine napravljena sanacija dijela dnevnog boravka, u sklopu prve faze radova rekonstruiran je sjeverozapadni i sjeverno-centralni dio krova površine oko 1100 četvornih metara za što je Grad Pula investirao 646 tisuća kuna, a upravo su završeni radovi druge od ukupno tri faze sanacije ravnog krova.

Još ugodniji boravak Vjerni su gosti Nijemci, a znatno je više domaćih i gostiju iz Velike Britanije i Azije

Obnova krova

Vrijednost investicije iznosi 1,2 milijuna kuna, a već je u pripremi postupak javne nabave i za treću, odnosno završnu fazu južnog centralnog i jugozapadnog dijela krova površine 1100 četvornih metara kojom će se potpuno obnoviti krov Društvenog centra Rojc – pojašnjava pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Foto: Grad Pula

Kroz objekt danas dnevno prođe između 400 i 650 članova udruga i posjetitelja, a taj se broj vikendom udvostručuje pa tako mjesečno u Rojcu boravi i do 15.000 ljudi. U vrijeme održavanja koncerata i programa pojedinih udruga u samo nekoliko dana broj sudionika i posjetitelja premašuje brojku od 10.000 posjetitelja. Interes za aktivnosti i događanja u Rojcu izniman je, a zdanje zgrade sagrađene davne 1870. stalnim ulaganjima maksimalno prati današnje potrebe.

Jedinstveni koncept u Puli Park Verudela novo je mjesto okupljanja u kojem uživaju Puljani i njihovi posjetitelji