Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Jedinstveni koncept u Puli

Park Verudela novo je mjesto okupljanja u kojem uživaju Puljani i njihovi posjetitelji

1/3
Foto: Grad Pula
Novi park prostire se na Verudeli, između parkirališta i plaže Ambrela. Realizacijom parka na površini od 5500 kvadrata, Pula i Istra dobile su novu atrakciju zanimljivu svim uzrastima za igru, šetnju, odmor te uživanje u umjetnosti

Verudela Art Park nova je umjetničko-turistička atrakcija u Puli. Projekt uređenja ovog jedinstvenog parka umjetničke koncepcije započeo je prije dvije godine.

Suradnja Predstavnica Kinesko-Hrvatske udruge za kulturnu i gospodarsku suradnju posjetila Pulu

– Cilj nam je bio kreirati umjetnički park i atrakciju kakvu Pula i šira okolica nisu imali. Umjetnički koncept parka sastoji se od samog arhitektonskog projekta parka, skulptura i projekta rasvjete. Skulpture je radilo osam umjetnika, a realizirano je sedam skulptura, to je zapravo sedam koncepata. Park je jedinstven i kad se priroda stopi sa skulpturama, to će biti novi, prelijepi razlog dolaska u Pulu – kazala je Cinkpan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule na nedavnoj svečanosti otvorenja parka.

Zadani simbol je motiv oblaka

Osim umjetnika, arhitekata, dizajnera koji su park realizirali, na otvorenju su bili prisutni i gradonačelnik Pule Boris Miletić, Reuel Slonim, predsjednik Uprave Arena Hospitality Grupe i Gorka Ostojić Cvajner, autorica umjetničkog koncepta projekta Verudela Art Parka.

Novi park prostire se na Verudeli, između parkirališta i plaže Ambrela. Realizacijom parka na površini od 5500 četvornih metara, Pula i Istra dobili su novu atrakciju zanimljivu svim uzrastima za igru, šetnju, odmor te, ljubiteljima umjetnosti za uživanje u raznolikosti skulptura.

Dizajn rasvjetnog sustava Verudela Art Parka nadilazi principe pejzažne iluminacije. Za noćnu vizuru parka zaslužan je dizajner rasvjete Dean Skira. Autorica umjetničkog koncepta Ostojić Cvajner također je istaknula pojedinosti u stvaranju i konačnoj kreaciji svakog pojedinog umjetnika i njegovog djela.

Foto: Grad Pula

– Hvala Gradu Puli koji je omogućio prostor na kojem je nastao ovaj jedinstveni park. Ovo je tematski, interdisciplinaran i na neki način multimedijski park. Osnovni motiv parka i poveznica s turizmom bilo je putovanje, a zadani simbol je motiv oblaka. Druga vrijednost ovog parka jesu lokalni umjetnici, osim jednog gosta, kipara Majkusa koji je uključen s razlogom jer godinama i desetljećima problematizira i obrađuje motiv oblaka. Stvorena je zapravo jedna baštinska građa koja će sve nadživjeti te ostati budućim naraštajima i našoj Puli – kazala je G. Ostojić Cvajner.

Privatni i javni sektor

Predsjednik Uprave R. Slonim naveo je da je projekt nastao iz ljubavi prema gradu, u dobroj sinergiji i suradnji svih sudionika u projektu.

Ogled sportskih velikana Osim uživanja u sportu, riječ je i o velikoj promociji turizma u Istri

– Ljepota ovog projekta je što je povezao privatni i javni sektor i nastalo je nešto pozitivno i prekrasno. Ideja se rodila prije 3 godine prilikom privatnog posjeta jednom parku u Italiji, koji je doista vrlo interaktivan, a ljudi čekaju i do 2 sata u redu ne bi li ga posjetili. I rekoh „to je to“, mi imamo kvalitetne ljude i možemo neugledan prostor pretvoriti u nešto vrlo atraktivno što će povećati posjete i ljepotu grada i lokaliteta – kazao je R. Slonim.

Gradonačelnik Boris Miletić zahvalio je svima na realizaciji.

– Sretan sam što smo ovime dugoročno očuvali jedan javni prostor. Zapravo smo kreirali, , novo mjesto za buduće susrete i okupljanja građana i posjetitelja što je bitno u životu jednog grada. Ovo je mali doprinos našem tritisućljetnom gradu u promjeni na bolje. Zahvaljujemo na dobrom partnerskom odnosu Arena Hospitality Grupi koja je ujedno i veliki poslodavac u našem gradu. Taj će se dobar odnos zasigurno i nastaviti. Posebno smo zahvalni našim umjetnicima koji su u ovaj rad uložili sebe te tako obilježili, obogatili park i grad za budućnost – rekao je gradonačelnik Miletić. Projekt je realiziralo osam umjetnika; Eros Čakić, Gualtiero i Simone Mocenni, Robert Pauletta, Vedran Šilipetar, Roberta Weissman Nagy, Bojan Šumonja i Siniša Majkus.

Ukupni troškovi uređenja parka iznose oko 4,350 milijuna kuna od čega je Grad Pula sudjelovala s 550.000 kuna, Arena Hospitality Group s 375.000, Zagrebačka banka d.d. sa 100.000 kuna, a ostatak je financirala Turistička zajednica Grada Pule.