Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Još ugodniji boravak

Vjerni su gosti Nijemci, a znatno je više domaćih i gostiju iz Velike Britanije i Azije

Foto: Grad Pula
Projekt se provodi već jedanaestu godinu zaredom, a na temelju potpisanih sporazuma, od 1. srpnja do 1. rujna u Policijskoj upravi istarskoj boravit će ukupno 16 policijskih službenika iz sedam zemalja

Posljednji podaci o dolascima i noćenjima turista potvrđuju da je pred Pulom još jedna rekordna turistička godina. Naime, u prvih šest mjeseci 2019. Pula je zabilježila čak 12 posto više dolazaka turista koji su ostvarili sedam posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ukupnim brojkama, ostvareno je 138.075 dolazaka i više od pola milijuna noćenja, točnije njih 526.808.

pula U Areni održana spektakularna borba gladijatora

Još ugodniji boravak

– I ove smo godine svjedoci odličnih, zapravo rekordnih turističkih rezultata na polovici godine koji potvrđuju da je Pula danas prepoznata kao idealna turistička destinacija u koju se naši gosti rado vraćaju. To je rezultat predanog rada cijele naše zajednice te i ovim putem želim zahvaliti svojim sugrađanima i svim djelatnicima u turizmu bez kojih danas ne bismo pričali o ovakvom rastu. Zadatak nam je nastaviti kontinuirano poticati razvoj novih sadržaja i obogaćivati ukupnu turističku ponudu grada kako bismo sačuvali i dodatno poboljšali gospodarski rast našeg grada, županije i cijele države – komentirao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Sa 113.089 noćenja i povećanjem od sedam posto, na prvom su mjestu i ove godine gosti iz Njemačke, a bolju gospodarsku situaciju u državi potvrđuje i rast dolazaka domaćih gostiju koji su ostvarili 56.744 noćenja što predstavlja snažan rast od 20 posto. Znatno je više i gostiju iz Velike Britanije koji su na trećem mjestu s rastom noćenja od čak 32 posto, a ostvarili su 48.622 noćenja. Kao zanimljivost vrijedi izdvojiti i to da je u prvih šest mjeseci ove godine došlo do izrazitog rasta turista iz Azije koji su broj noćenja u prosjeku gotovo utrostručili. A turistima će kao i prethodnih godina na usluzi biti strani policijski službenici koji će tijekom ovog ljeta u sklopu međunarodne policijske suradnje - projekta Sigurna turistička sezona, boraviti na području Policijske uprave istarske.

Pula produktivna suradnja Grad Pula i Udruženje obrtnika i dalje će aktivno surađivati s ciljem revitalizacije centra grada

– Sigurnost građana i turista od velike je važnosti u cijeloj Istri uzmemo li u obzir da turizam generira više od 20 posto bruto domaćeg proizvoda. Grad Pula kao i cijela Istra sigurna je turistička destinacija, a ovakva policijska suradnja dodatno ulijeva povjerenje našim gostima i čini im boravak još ugodnijim – istaknuo je Miletić.

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepa i atraktivna, već i sigurna odredišta.

Zajednička ophodnja

Da su Pula i Istra sigurne i poželjne destinacije za odmor, potvrđuju izjave domaćih i stranih gostiju koji se ovdje osjećaju sigurno, no to ujedno potvrđuju i statistički pokazatelji praćenja stanja i kretanja kriminaliteta. Stanje sigurnosti iz godine u godinu ostaje na visokoj razini i posljednjih godina nisu zabilježeni nikakvi događaji koji bi u znatnijoj mjeri narušili sigurnost naših građana i turista. Projekt Sigurna turistička sezona provodi se od 2006., a njegovu kvalitetu prepoznaje sve više zemalja i institucija. Strani policijski službenici sudjeluju u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kolegama u cilju ostvarivanja izravnog kontakta sa svojim državljanima, ali i što bolje komunikacije između hrvatske policije i stranih državljana te obrnuto.

Jedinstveni koncept u Puli Park Verudela novo je mjesto okupljanja u kojem uživaju Puljani i njihovi posjetitelji

Na području Istre projekt se provodi već jedanaestu godinu zaredom, a na temelju potpisanih sporazuma od 1. srpnja do 1. rujna u Policijskoj upravi istarskoj boravit će ukupno 16 policijskih službenika iz sedam zemalja: Austrije (4), Njemačke (2), Italije (3), Poljske (2), Mađarske (2), Srbije (2) i Slovenije (1).