Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Pula rekonstruirala stazu serpentine Uspon Marijana Rotara

Popločena serpentina uz pulsku Arenu ukrašena i autohtonim biljnim vrstama

1/3
Foto: Grad Pula
Izvedene su i nove stepenice koje spajaju Uspon Marijana Rotara s Istarskom i Škaljerovom ulicom, zamijenjena je ograda uz obje strane Uspona, rekonstruirane su oborinska i fekalna odvodnja, izvedeni su vodovodni priključci, postavljena je javna rasvjeta

Građena u 1. stoljeću, pulska Arena jedan je od najpoznatijih i najvažnijih spomenika od kojeg započinje i završava svaki obilazak grada, a uređenjem Uspona Marijana Rotara danas napokon pokazuje svu svoju velebnost. Zahvaljujući suradnji Arheološkog muzeja Istre i Grada Pule, dodatno je valorizirano ovo vrijedno kulturno dobro, za što je izdvojeno 4,5 milijuna kuna.

Jedinstveni koncept u Puli Park Verudela novo je mjesto okupljanja u kojem uživaju Puljani i njihovi posjetitelji

Uređenje i održavanje

– Pulska Arena mjesto je zbivanja brojnih vrhunskih i atraktivnih događanja, od nedavne nogometne utakmice legendi Hrvatske nogometne reprezentacije i Bayern Münchena, navijačkog praćenja spektakularnog nogometnog finala između Hrvatske i Francuske, hokejaškog spektakla KHL Medveščaka u EBEL ligi te ostalih glazbenih, filmskih i drugih događanja kojima slika Pule i Hrvatske obiđe svijet i privlači pažnju brojnih svjetskih medija. Nesporno je da takvo mjesto zaslužuje uređen i dotjeran okoliš koji će ga biti dostojan – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Projektom, izrađenim u skladu s posebnim uvjetima nadležnog Konzervatorskog odjela iz Pule, rekonstruirana je postojeća staza, odnosno postavljena je nova podloga, istodobno zadržavajući svoj oblik. Također, izvedene su nove stepenice koje spajaju Uspon Marijana Rotara s Istarskom i Škaljerovom ulicom, zamijenjena je i pojačana ograda uz obje strane Uspona Marijana Rotara, rekonstruirane su oborinska i fekalna odvodnja, izvedeni su vodovodni priključci, postavljena je javna rasvjeta te je cijeli prostor i krajobrazno uređen. Upravo je projekt krajobraznog uređenja serpentine, koja čini okoliš južne strane amfiteatra, okosnica provedbe aktivnosti uređenja čime se dodatno istaknula vrijednost spomenika upisanog kao kulturno dobro od nacionalnog značaja u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Foto: Grad Pula

Na uređenim terasama od cortena postavljeni su pokrivači tla, grmlje, trajnice i udomaćene autohtone vrste bilja, a sve je spojeno na novi sustav za navodnjavanje s izvršenom pripremom za buduće spajanje na izvor Nimfej čime će se osigurati minimalan trošak vode. Lokacija je postala bogatija za urbanu opremu, odnosno klupice i košarice za otpatke, a pri postavljanju instalacija rasvjete, izvršena je priprema i osigurana mogućnost naknadne ugradnje elemenata za upravljanje rasvjetom oko Arene. U sklopu redovnog održavanja javnih zelenih površina, komunalno društvo Pula Herculanea d.o.o. održavat će i novouređenu serpentinu.

Radove u sklopu projekta izvodili su tvrtke Cesta d.o.o., Pragrande d.o.o., Pula Herculanea d.o.o., Zanitel d.o.o., Metallum d.o.o., Iza duge d.o.o., Nerium d.o.o. i IPAMM kamenoklesarski obrt, dok je nadzor vršila tvrtka Učka konzalting d.o.o. Voditelj cjelokupnog projekta je tvrtka Pontifex d.o.o.

pula U Areni održana spektakularna borba gladijatora

A dotjeranim Usponom Marijana Rotara ovih dana prošetali su brojni ljubitelji filmova prikazanih na najljepšoj pozornici pod zvjezdanim nebom. Od 13. do 21. srpnja Pula je živjela u duhu najboljih domaćih i stranih filmskih ostvarenja prikazanih u sklopu 66. Pulskog filmskog festivala.

Velik odaziv na festival

Hrvatski program u Areni uključio je filmove General (A. Vrdoljak), Koja je ovo država (V. Brešan), Sam samcat (B. Jelčić), Posljednji Srbin u Hrvatskoj (P. Ličina), F20 (A. A. Ostojić), Dopunska nastava (I. G. Vitez), Dnevnik Diane Budisavljević (D. Budisavljević), Moj dida je pao s Marsa (D. Žarković , M. A. Škop). U popularnom programu prikazani su Vjeran čovjek (L. Garrel), Tuga i slava (P. Almodóvar), Bijela vrana (R. Fiennes), Posljedice (J. Kent), Tolkien (D. Karukoski) i Kralj lavova (J. Favreau).

Projekcije su sve redom imale izvrstan odaziv, a publika je s glumcima zapisala nove doživljaje s filmskog platna, ali i brojnih popratnih sadržaja koji su začinili i dočarali bogat festivalski program. Svečana dodjela nagrada održana je 20. srpnja nakon koje se prikazala projekcija koncerta OLIVERovih 70.

Slika spektakla obišla je svijet Jedinstveni nogometni dvoboj legendi vatrenih i Bayerna u pulskoj Areni