Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Od početka ljeta u Puli više od tisuću programa

U Puli najveći istarski antički festival i veliki sportski događaj – Pula Marathon

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Trčat će se maraton, polumaraton, štafeta 3x7 kilometara i dječja utrka. trkači će trčat gradom i popularnom šetnicom Lungo Mare, Muzilom, Verudelom

Pula posljednjih godina bilježi sve veći broj turista, a posebno je zanimljivo to da kao najveći istarski grad za destinaciju svoga odmora čest je izbor i domaćih turista. Njima kao i mnogobrojnim stranim gostima, i naravno, samim Puljanima, namijenjeno je više od tisuću programa koji se od lipnja do rujna u Puli održavaju na nizu lokacija u gradu. Gotovo da nema večeri kada se na više mjesta u gradu nešto ne zbiva, na Kaštelu kazališne predstave, koncerti, na Forumu plesne, folklorne i glazbene večeri, u crkvama koncerti, u Areni koncerti i opere koji mame pozornost na tisuće gledatelja.

Grad s više od tisuću manifestacija godišnje, spreman za još jednu Pulsku noć Slijedi i festival elektroničke glazbe, Outlook festival, festival svjetla...

Valorizacija kulturne baštine

Podsjećamo, koncert američkih punk rockera Foo Fightersa, rasprodan je u svega nekoliko minuta. Na tisuće gledatelja uživalo je i ove godine na Pula film festivalu, ali i u brojnim popratnim programima. Na tisuće ljudi i ovoga je ljeta uživalo na gradskim trgovima u brojnim koncertima i drugim programima.

Turistička zajednica grada Pule i Grad Pula i ove su godine poticali kreativnost i inovativnost svojih sugrađana, a sve s ciljem da u ljetnim mjesecima ponude kvalitetne, nove, zanimljive i raznovrsne programe. Sudeći po komentarima i odjecima u tome su i uspjeli. Zanimljiv program koji plijeni pozornost gledatelja punih osamnaest godina su Dani antike - Pula Svperiorvm, a održavaju se krajem proljeća, odnosno početkom ljeta. Nema bolje kulise za vraćanje kotača vremena u antiku nego što su to pulski Forum, Augustov hram, Gradska palača, Arena, Slavoluk Sergijevaca, a baš tu zbiva se ovaj jedinstveni festival koji njegove brojne posjetitelje vraća u neka drevna vremena.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić donio mjeru poticanja energetske učinkovitosti Za kupnju električnog bicikla Grad poklanja 1000, a za nabavu A+++ uređaja 700 kuna

U želji da kulturnu baštinu populariziraju i valoriziraju, ali i predstave javnosti, organizatori Dana antike, iz godine u godinu nude atraktivne i zabavne programe koje govore o povijesti tritisućljetne Pule. Ove godine posjetitelji Dana antike, uživali su u uprizorenju rimskog vjenčanja, pogledali su rimske plesove, vidjeli su kako se odijevala mladenka. Tradicionalno, ponuđeni su i specijaliteti rimske kuhinje. Antički zanati uvijek plijene pozornost i starijih i mlađih posjetitelja, a baš njima namijenjena je mala škola gladijatora kao i niz radionica i predstava u srcu grada.

Dane antike - Pula Svperiorvm organiziraju Grad Pula, TZ Pule, Arheološki muzej Istre i agencija Illustris Events, između ostalog i sa željom da u vrijeme predsezone obogate programe u gradu.

Sadržajan i bogat program Dana antike završava povijesno-zabavnim programom Spectacvla Antiqva. Na tisuće gledatelja pogledalo je u Areni ovaj program. U večernjim satima u Amfiteatru održavaju se prave borbe gladijatora. Zanimljiv program, prati i narator koji gledateljima pojašnjava što se događa, jer nije se baš lako snaći u nekim prošlim vremenima. Spectacvla Antiqva oživljava rimsku povijest i civilizaciju, a gladijatori se bore s pravim oružjem. Spektakl se održava u Areni od lipnja do rujna. U pravom rimskom spektaklu i autentičnim borbama ovog će se ljeta moći uživati još i 29. kolovoza te 5. rujna. Program počinje u 20.30 sati, a cijena ulaznice je 80 kuna za odrasle, dok djeca plaćaju svega 40 kuna.

Festival Tri dana srednjeg vijeka u Svetvinčentu

Dani antike uvod su u brojne ljetne programe, a jedan već tradicionalni program rezervirao je mjesto krajem ljeta – riječ je o popularnoj utrci Pulska Xica, kojoj se ove godine pridružio i prvi pulski Marathon.

Dakle, 21. rujna s početkom u 20.30 sati start je ove zanimljive utrke koja se odvija ispred Arene. Trčat će se na 5 i 10 kilometara.

Festival svjetlosti

Svakako valja naglasiti da se isti vikend u Puli održava i Visualia – Festival svjetlosti, pa će trkači uživati u jedinstvenim svjetlosnim spektaklima u gradu, kao i pogledom na svjetlo velikog pulskog rotora do kojeg trkači uvijek dolaze. Za kraj uzbudljive večeri planirana je zabava u Areni za sve sudionike i posjetitelje. Drugog dana, 22. rujna očekuje se još nekoliko utrka, a novost je da trkači trče na 42 i 21 kilometar. Trčat će se dakle, maraton, polumaraton, štafeta 3x7 kilometara i dječja utrka. Maratonci i polumaratonci, i trkači u utrci 3x7, trčat će gradom, ali i popularnom pulskom šetnicom Lungo Mare, Muzilom, Verudelom.

Klinci i klinceze podijeljeni su u tri grupe po uzrastima od tri do šest, od sedam do deset i 11 do 14 godina. Start utrka je u 9 sati ispred Arene. Organizatori su prijave za maratonce i polumaratonce produžili do konca kolovoza. Sve informacije dostupne su na stranicama www.pulamarathon.com i www.pulainfo.hr.

Vrtić Izvor Mališani se okušali u berbi rajčica