Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Grad s više od tisuću manifestacija godišnje, spreman za još jednu Pulsku noć

Slijedi i festival elektroničke glazbe, Outlook festival, festival svjetla...

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Siguran sam da će se naši sugrađani i mnogobrojni gosti kao i prijašnjih godina u velikom broju okupiti na Pulskoj noći u središtu grada i uživati u vrhunskoj zabavi, kaže gradonačelnik Miletić

Forum, Portarata, Trg sv. Tome, Danteov trg, tržnica, Giardini – najfrekventnije lokacije u gradu Puli u subotu 24. kolovoza pretvaraju se u pozornice vrhunske glazbene i gastro scene. Povod je već tradicionalna gradska fešta Pulska noć – Notte di Pola! Ove će godine publiku zabavljati mnogobrojni regionalni izvođači, Gustafi, Anelidi, Vesna Nežić Ružić, Sergio Valić, Double Dose, Cherry Bombz i drugi uz, naravno, neizostavnu tradicionalnu gradeladu.

Pula Nizozemski Ulysses zasvirao na šetalistu Giardini

– Neizmjerno mi je drago što i ove godine petnaesti put nastavljamo, prije svega, kulturnu i zabavnu tradiciju Pulske noći. Siguran sam da će se naši sugrađani i mnogobrojni gosti kao i prijašnjih godina u velikom broju okupiti u središtu grada i uživati u vrhunskoj zabavi. Programskog sadržaja ne nedostaje pa vjerujem da će svatko pronaći nešto po svom guštu – poručio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Još jedno uzbudljivo ljeto

Iako je vrhunac ljetne sezone već polako iza nas, među ostalima u srpnju je u Puli na Vallelungi održan drugi Goathell Metal festival s vrhunskim izvođačima, bilo je pregršt zabavnih sadržaja, izložbi, performansa..., Puli predstoje još mnogobrojna događanja. Popularni festivali Outlook i Dimensions samo su neki od dijelova bogatog programskog mozaika koji će privući mnogobrojne posjetitelje na sam jug Istre. Dimensions, jedan od istaknutijih europskih festivala elektronske glazbe, održat će se od 28. kolovoza do 1. rujna u tvrđavi Punta Christo, a nastupit će brojni poznati glazbenici kao što su Jeff Mills, Omar-S, Hunee, Larry Heard aka Mr Fingers Live, Peggy Gou, Nina Kraviz, Paula Temple, Joy Orbison, Gilles Peterson, Call Super, Zip, Mr Scruff, Andrew Weatherall, DJ Nobu, Craig Richards i mnogi drugi.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić Intervju s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem Infrastrukturu smo riješili, sad ćemo urediti Giardine, Danteov trg i Kandlerovu ulicu

Tradicionalni spektakularni koncert otvorenja u povijesnoj Areni, koja je posljednjih godina ugostila brojna zvjezdana imena poput Grace Jones, Massive Attacka i Kraftwerka, dat će i ove godine uvodni ritam cijelom festivalu. Nakon Dimensionsa, na scenu stupa Outlook festival od 4. do 9. rujna s nastupima vrhunskih talenata kao što su primjerice drum’n’bass duo Chase& Status, mančesterski reper Bugzy Malone, drum’n’bass plemić i nositelj ordena britanskog kraljevstva - Goldie. Iz Kingstona stiže pjevač Kabaka Pyramid, koji spaja moć, energiju i melodiju reggaea s lirizmom hip-hopa, a publiku će rasplesati i Flava D, DJ Zinc My Nu Leng, Dread MC i brojni drugi izvođači. U rujnu, nadalje, sve posjetitelje očekuje i dobro poznati Visualia Festival, prvi festival svjetla u Hrvatskoj koji predstavlja svu čaroliju i ljepotu novih tehnologija i audiovizualnih umjetnosti. Održava se na brojnim lokacijama u samom središtu grada, a 2015. godine srušen je i Guinnessov rekord u Areni u kategoriji fotografije najvećeg broja ljudi u formaciji svjetlosnog znaka “Light Postcard”.

Pula je grad s više od tisuću manifestacija godišnje, a upravo je ljeto doba kada se održi najveći dio kulturnog, zabavnog i gastro programa.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić donio mjeru poticanja energetske učinkovitosti Za kupnju električnog bicikla Grad poklanja 1000, a za nabavu A+++ uređaja 700 kuna

Ovu su godinu obilježila čak dva vrhunska koncerta Foo Fightersa, rasprodana u svega 10 minuta, koji su napunili pulski amfiteatar te dvoboj legendi vatrenih i Bayerna u Areni koja se prvi put pretvorila u nogometni travnjak. Održani su i 66. Pulski filmski festival, u sklopu kojega svake godine Pulu posjete mnoga velika imena europskog filma te Festival Summer Classics/Ljeto klasike Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca koji je izveo Verdijevu Aidu, Beethovenovu IX. simfoniju i novu produkciju Bizetove opere Carmen. Koncert za pamćenje u Areni, uz ostale, održali su i energični Dubioza Kolektiv koji su ujedno snimili i novi spot za pjesmu koja će izaći u siječnju 2020. godine te legendarni Balašević.

Spomenimo da su iz srca New Yorka, kao headlineri na 16. Viva La Pola! Festivalu, koji se održao 14. kolovoza na prostoru otvorenog dijela kompleksa kluba Uljanik, stigli legendarni izvođači hardcore metala Agnostic Front. Događanja u gradu obogatio je i Međunarodni Pula Jazz Festival čiji je domaćin Pula četvrti put i tako se pridružila europskim destinacijama koje bilježe tradiciju održavanja jazz-festivala više od 60 godina.

Posjet Gradonačelnik Miletić primio gradonačelnika francuskog grada Noisiel hrvatskog porijekla

“Na ulicama i trgovima”

– Odlične turističke brojke rezultat su dobre suradnje i predanog rada Grada Pule, Turističke zajednice grada Pule, turističkog sektora i drugih partnera zahvaljujući kojima se u Puli održi mnoštvo raznovrsnih zabavnih, festivalskih i kulturnih manifestacija. Kontinuirano ulažući u infrastrukturu i sadržaje, potičemo veću atraktivnost našega grada i svakako viši standard življenja. No posebna zasluga i zahvala svakako pripada svim Puljanima koji su pravi domaćini – naglasio je Miletić.

Iako je Arena, iz svega spomenutog, najznačajnija pozornica ljetnih događanja, tritisućljetna Pula nudi i druge predivne lokacije pogodne za raznovrsne manifestacije.

Pula rekonstruirala stazu serpentine Uspon Marijana Rotara Popločena serpentina uz pulsku Arenu ukrašena i autohtonim biljnim vrstama

Jedna od njih je srednjovjekovna tvrđava Kaštel koja tijekom godine ugosti pregršt predstava, komedija, koncerata i filmova, a koncert Queen Real Tribute Banda, stand-up Ivana Šarića te predstave “Ništa ljubav, samo sex”, “Crnogorac u krevetu”, “Sve o ženama” i “Samice” samo su dio ovogodišnjeg kulturno-zabavnog programa. SAKUD Grada Pule također u suorganizaciji sa svojim članicama Puhačkim orkestrom grada Pule, KUD-om “Uljanik”, OKUD-om “Istra”, Pulskim mažoretkinjama, KUD-ovima “Matko Brajša Rašan” i “Lino Mariani” ove godine, 33. godinu zaredom organizira program “Na ulicama i trgovima”. S ukupno 23 programa predstavljaju se u večernjim satima još od sredine lipnja pa sve do 30. kolovoza 2019. godine na Forumu, Portarati te Ulici Sergijevaca uz partnere iz hrvatskih udruga i inozemstva (Island, Italija, Njemačka, Belgija, Vojvodina) u promenadnim koncertima, folklornim večerima, predstavljanjima istarske tradicijske baštine i plesnim večerima.

Slika spektakla obišla je svijet Jedinstveni nogometni dvoboj legendi vatrenih i Bayerna u pulskoj Areni