Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Intervju s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem

Infrastrukturu smo riješili, sad ćemo urediti Giardine, Danteov trg i Kandlerovu ulicu

Gradonačelnik Pule Boris Miletić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pula je godinama bila poznata kao vojni grad s jakom industrijom, a danas je to jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj

Na sredini mandata gradonačelnika Pule Borisa Miletića, koji mu je zapravo već četvrti mandat na čelu grada, razgovarali smo o planovima gradske uprave za razvoj grada do kraja mandata, te u kojem se smjeru, po njemu Pula razvija. Nezaobilazno je pitanje bilo i o političkim ambicijama.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić donio mjeru poticanja energetske učinkovitosti Za kupnju električnog bicikla Grad poklanja 1000, a za nabavu A+++ uređaja 700 kuna

Ovo je vaš četvrti uzastopni mandat. Kako gledate na proteklo vrijeme? Koliko se Pula promijenila?

Pula se u posljednjih trinaest godina jako promijenila, i to nabolje. Rekao bih da se grad potpuno transformirao od vojnoga grada u jedan od najperspektivnijih turističkih gradova u Hrvatskoj. Uspjeli smo realizirati vitalne projekte bez kojih je danas život u gradu nezamisliv. Primjerice, izgrađen je plinofikacijski sustav, izgradili smo obalni kolektor kojim je zaustavljeno onečišćenje pulskog zaljeva, zatim novi vodovodni sustav itd. Osim toga, stalno se ulaže u promet, ceste, infrastrukturu, sagrađena je nova škola, novi dječji vrtići … teško je sve pobrojiti. O napretku grada najbolje govore različite ljestvice razvoja i transparentnosti na kojima je Pula uvijek prva ili među prvih nekoliko gradova.

Na polovici ste aktualnog mandata. Ako se osvrnemo na protekle dvije godine, jeste li zadovoljni učinjenim?

Uvijek može i treba bolje, ali u načelu sam zadovoljan. Uspjeli smo završiti neke vrlo važne projekte. Istaknuo bih tu nov, moderan kompleks javnih gradskih bazena, zatim novosagrađeni Trg kralja Tomislava, pa nova dječja i sportska igrališta. Tu su i velika ulaganja u prometnu infrastrukturu i još mnogo toga. U Puli se, uglavnom, stalno gradi i zaista se trudimo kontinuirano i ravnomjerno razvijati grad.

Vrtić Izvor Mališani se okušali u berbi rajčica

Ima li u gradskom proračunu prostora i dovoljno sredstava za daljnji razvoj i ulaganja? Kolika je uloga privatnog sektora u razvoju Pule?

Gradski je proračun stabilan i omogućava nam da stalno ulažemo u socijalu, sport, društvene aktivnosti, kulturu i sve ono što je bitno za kvalitetu života u gradu. Kada je riječ o privatnom sektoru i poduzetništvu, mislim da je uloga Grada stvoriti poticajno okruženje koje će privući investitore. Pula je uz Zagreb grad s najviše poduzetnika u odnosu na broj radno sposobnog stanovništva. Osim toga, Pula je i među gradovima koji najviše izdvajaju za poduzetnike.

Turistička je sezona u punom zamahu i dojam je da se Pula sve više turistički profilira.

Upravo tako. Pula je godinama bila prepoznata kao vojni grad s jakom industrijom, a danas je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Pula ima iznimno povijesno nasljeđe i sjajne komparativne prednosti – jednom riječju, golem potencijal i nije slučajno danas među tri najbolje city break destinacije u Hrvatskoj i među 100 najodrživijih destinacija svijeta.

Riječ je najvećoj zgradi na području Pule ukupne površine 16.739 četvornih metara, četiri etaže smještene su na južnom djelu i pet na sjevernom Dom za više od 100 udruga civilnog društva Kad su koncerti i događanja, multimedijalni centar u bivšoj vojarni posjeti i 10.000 ljudi

Jedan od najvažnijih projekata u Puli i Istri trenutačno je gradnja nove Opće bolnice. Pitanje odljeva kvalitetnog stručnog kadra boljka je cijele države. Ima li Grad rješenje?

Grad Pula je za izgradnju nove bolnice ustupio zemljište i preuzeo dio kreditne obveze za gradnju i opremanje u iznosu od 14,7 milijuna kuna. Njezinom izgradnjom Pula i cijela Istra imat će jednu od najmodernijih bolnica u Hrvatskoj. Osim što će moći pružiti adekvatnu zdravstvenu skrb, nova će bolnica sigurno u Pulu privući vrhunske stručnjake. Na tome kao grad već radimo. Grad dodjeljuje gradske stanove u najam liječnicima i zaposlenima u Općoj bolnici, a koji iz drugih gradova dolaze raditi u Pulu. Usto, Grad sufinancira i najamninu stana za zdravstvene radnike zaposlene u našim zdravstvenim ustanovama.

Posjet Gradonačelnik Miletić primio gradonačelnika francuskog grada Noisiel hrvatskog porijekla

Što će vam biti prioriteti u nastavku mandata?

Da bismo se mogli posvetiti izgledu grada, morali smo prvo riješiti infrastrukturu. Govorim o stvarima poput kanalizacije s kojima se nitko prije nije htio uhvatiti u koštac. To su golemi i dugotrajni zahvati koji se ne vide, ali su stup svakog razvijenog grada. Sad kad je to konačno riješeno, na redu je šminkanje Pule uređenjem fasada starogradske jezgre, parkova, zelenih površina, plaža, sportskih zona i slično. Planiramo urediti Giardine, Danteov trg i Kandlerovu ulicu, dakle samo središte Pule po uzoru na najrazvijenije gradove u Europi.

Razmišljate li o kandidaturi za istarskog župana?

Nakon 13 godina na čelu grada, logično je da čovjek razmišljati o tome što dalje. Ali zasad nema govora ni o kakvoj odluci. U konačnici, kandidata za župana odabrat će stranka. Tko će to biti, vidjet ćemo za dvije godine. Prije lokalnih očekuju nas najprije predsjednički pa potom parlamentarni izbori i moramo se maksimalno koncentrirati na ta dva ciklusa, pogotovo na parlamentarne izbore. Tek onda ćemo početi razmišljati o kandidatima za župana, gradonačelnike i načelnike. 

Pula rekonstruirala stazu serpentine Uspon Marijana Rotara Popločena serpentina uz pulsku Arenu ukrašena i autohtonim biljnim vrstama