Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
školski medni dan

Med hrvatskih pčelinjaka stigao u osnovne škole

Med hrvatskih pčelara stigao u osnovne škole
1/17
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Riječ je o projektu Ministarstva poljoprivrede kojem je cilj djecu prvih razreda osnovnih škola učiti o važnosti konzumiranja meda, njegovog uključivanja u prehranu, da upoznaju njegove nutritivne vrijednosti, kako bi od rane dobi shvatili zašto je važno jesti zdrave, lokalne proizvode

U ponedjeljak su medari započeli s dostavljanjem teglica meda u osnovne škole gdje će 7. prosinca, na Svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, biti održan Školski medni dan i svi prvašići će, uz poduku o blagodatima i ljekovitosti meda, dobiti po teglicu kvalitetnog, zdravog meda hrvatskih proizvođača odabranih na natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

1/17 Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Med je pakiran u posebne teglice od 370 mililitara u koje stane 450 grama meda koje nose oznaku proizvođača i zaštićenu oznaku "Med hrvatskih pčelinjaka".

Riječ je o projektu Ministarstva poljoprivrede kojem je cilj djecu prvih razreda osnovnih škola učiti o važnosti konzumiranja meda, njegovog uključivanja u prehranu, da upoznaju njegove nutritivne vrijednosti, kako bi od rane dobi shvatili zašto je važno jesti zdrave, lokalne proizvode.

edukativni program Poznati pčelari isporučivat će med školama

Za provedbu Školskog mednog dana Vlada je osigurala 1,2 milijuna kuna za mjeru i 800.000 kuna za mjeru Promocija meda hrvatskih pčelinjaka. 

Izabrano je ukupno 207 pčelara, od čega šest iz Splitsko-dalmatinske županije.

Željko Tomas, upravitelj je Braniteljske poljoprivredne zadruge Pauk Čeka iz Imotskog, koja je medom opskrbila devet škola s područja Splita, Makarske, Brela, Dugog Rata, Prološca i Imotskog.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

– Projekt je dobar, osobito zbog edukativnog karaktera, ali cijena od 60 kuna po kilogramu, koliko smo dobili, nije realna. Staklenke smo morali platiti svaku po kunu i 40 lipa, a ja danas sam razvozim med od Makarske do Splita, troškovi transporta također nisu uključeni – ističe Tomas i napominje kako dalmatinski medari svoj med prodaju za 70 do 80 kuna, ali drži kako, bez obzira na sve, ovakve akcije, kojima se najmlađe uči vrijednostima i bogatstvo domaće prehrane, treba podržavati.

Uz med, prvašići će dobiti i edukativnu slikovnicu o medu, a Hrvatska poljoprivredna agencija provodit će aktivnosti informiranja učenika i roditelja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda. Organizirat će se i "Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka".

Vukovarci u Poznanju Županija se predstavila na sajmu u Poznanju 'Poljake je oduševio moj šumski i med od kestena'