Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska 85 pregleda
edukativni program

Poznati pčelari isporučivat će med školama

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Programom se želi potaknuti djecu da više koriste med u prehrani, upoznaju njegove nutritivne vrijednosti, da od rane dobi shvate važnost konzumacije zdravih lokalnih proizvoda i važnost pčelarstva

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je popis 207 pčelara kojima je odobreno isporučiti med učenicima prvih razreda osnovnih škola u sklopu Školskoga mednog dana te je pozvala osnivače škola da se do 8. studenoga prijave za sudjelovanje u Programu školskoga mednog dana.

Taj će se Program provoditi u cijeloj Hrvatskoj u prvim razredima osnovnih škola na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara 7. prosinca 2018.

pčelari Priznanje za kakvoću meda najboljim pčelarima “Naši pčelari su hobisti, ali proizvode najbolji med”

Programom se želi potaknuti djecu da više koriste med u prehrani, upoznaju njegove nutritivne vrijednosti, da od rane dobi shvate važnost konzumacije zdravih lokalnih proizvoda i važnost pčelarstva, da se promovira med lokalnih proizvođača, dakle med s hrvatskih pčelinjaka.

Upravo takav med učenicima će isporučiti 207 pčelara, najviše ih je iz Zagrebačke (34) i Vukovarsko srijemske županije (29), najmanje iz Dubrovačko-neretvanske i Istarske (po jedan) te Ličko-senjske županije (dva), odnosno Brodsko-posavske županije (tri).

Med Jesen u Lici Otkrijte tko proizvodi najbolji med, sir ili voćni rakiju

Vlada je koncem listopada donijela Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka za čiju je provedbu ukupno osigurano dva milijuna kuna, to 1, 2 milijuna za Školski medni dan i 800 tisuća kuna za mjeru Promocija meda hrvatskih pčelinjaka.

Taj je iznos namijenjen  Hrvatskom pčelarskom savezu, koji će potporu iskoristiti za izradu nacionalne staklenke za med volumena 210 i 580 mililitara. Uporaba jedinstvene staklenke za med i pčelinje proizvode hrvatskih pčelara dovodi do prepoznatljivosti njihovih proizvoda na zajedničkom europskom tržištu.

Vukovarci u Poznanju Županija se predstavila na sajmu u Poznanju 'Poljake je oduševio moj šumski i med od kestena'