Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
optimistične brojke

Poljoprivredna proizvodnja u 2018. rasla 5%, najviše grožđa i kukuruza

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Proizvodi koji imaju znatniji udio u stočarskoj proizvodnji bilježe pad u 2018., osim proizvodnje svinja, koja je rasla 5,8%, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede

Prema posljednjim podacima DZS-a fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u 2018. u odnosu na 2017. porastao je 5%. Rast je ostvaren zahvaljujući povećanju biljne proizvodnje za 14,8%, a najveće povećanje bilježi proizvodnja kukuruza (37,7%), grožđa (25,7%), soje (18%) te pšenice (8,5%).

Proizvodi koji imaju znatniji udio u stočarskoj proizvodnji bilježe pad u 2018., osim proizvodnje svinja, koja je rasla 5,8%, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Ističu da su u protekle tri godine donijeli niz programa potpore proizvođačima kako bi se zaustavili negativni trendovi, a samo je kroz Program ruralnog razvoja RH ugovoreno 616 projekata u sektoru stočarstva u vrijednosti od 1,27 milijardi kuna.

Županija prva u RH po poticajima za poljoprivrednike po glavi stanovnika "Postajemo lider u navodnjavanju, ali i u zapošljavanju u poljoprivredi"