Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija prva u RH po poticajima za poljoprivrednike po glavi stanovnika

"Postajemo lider u navodnjavanju, ali i u zapošljavanju u poljoprivredi"

Foto: Kristijan Toplak
Gledano po proračunu, za poljoprivredu je Županija izdvajala 1,76 posto, odnosno 23,03 kune po stanovniku. Riječ o ukupno 1,953.652 kune u 2017. godini

Virovitičko-podravska županija prva je u Hrvatskoj po poticajima za svoje poljoprivrednike po glavi stanovnika. Informacije su to iz Ministarstva financija za 2017. godinu, dok se podaci za 2018. još zbrajaju i obrađuju.

Gledano po proračunu Virovitičko-podravske županije, za poljoprivredu je Županija izdvajala 1,76 posto, odnosno 23,03 kune po stanovniku. Prema tim podacima, samo za 2017. godinu Virovitičko-podravska županija izdvojila je 1,953.652 kune za potpore poljoprivrednicima.

Pozitivni trendovi u Osječko-baranjskoj županiji Investicije tri milijarde kuna, a u Slavoniji prednjače po – useljavanju

"To je dio plana"

– U Virovitičko-podravskoj županiji ulaganje u poljoprivredu nije slučajno. To je dio plana jer mi smo poljoprivredno orijentirana županija, s naglaskom na povlačenje sredstava EU. Upravo kroz njih smo, uz veliki angažman naše razvojne agencije VIDRA-e, omogućili mnogobrojnim poljoprivrednicima, vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dobivanje bespovratnih sredstava za poljoprivredu, nabavu mehanizacije, ulaganje u modernizaciju. VIDRA je lokomotiva pomoći poljoprivrednicima – započinje virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Samo u 2018. godini, navodi, VIDRA je provela 194 projekta za poljoprivrednike te male i srednje poduzetnike u ukupnoj vrijednosti od gotovo 450 milijuna kuna. Od toga najveći dio zauzimaju projekti za poljoprivrednike – konkretno, 158 projekata ukupne vrijednosti gotovo 385 milijuna kuna.

– I zato ne čudi da je, prema posljednjim podacima, Virovitičko-podravska županija najuspješnija u isplaćenim sredstvima po glavi stanovnika na području Slavonije, Baranje i Srijema kada su u pitanju potpore iz Programa ruralnog razvoja za poljoprivrednike. U Virovitičko-podravskoj županiji iz tog je programa po glavi stanovnika isplaćeno 3411,75 kuna, što je bitno više u odnosu na neke druge županije – podcrtava župan.

Kako do boljih uvjeta pružanja primarne zdravstvene zaštite Na bolničku zdravstvenu zaštitu odlazi i 73 posto rashoda, to bi se trebalo promijeniti

No tu su i neki kapitalni, strateški poljoprivredni projekti, u koje u prvom redu spadaju sustavi navodnjavanja.

Ministar Tomislav Tolušić upravo je 2017. otvorio sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, a ove godine bit će gotova još dva sustava, odnosno Novi Gradac – Detkovac i Đolta, ukupne vrijednosti 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU. Time će Virovitičko-podravska županija imati oko 3000 hektara navodnjavanih površina, a u budućnosti se planiraju novi sustavi navodnjavanja, dakle Kapinci – Vaška II. faza, Lukač, Čađavica.

– Razvojna agencija VIDRA danas u provedbi ima 202 projekta vrijedna 96,000.000 eura. Tu su već nabrojeni sustavi navodnjavanja koji će, osim na poljoprivredu, utjecati i na razvoj prerađivačke industrije, kao i otvaranje novih radnih mjesta. Time će Virovitičko-podravska županija postati ne samo lider u navodnjavanju, već i u zapošljavanju u poljoprivredi jer, kada se sve izgradi, očekujemo da ćemo na području Virovitičko-podravske županije imati oko 6000 hektara navodnjavanih površina. O svemu ovome razmišljali smo i planirali davno ranije, prikupljajući potrebne dozvole i bili smo spremni za povlačenje europskih sredstava. Osim toga, tu je i izgradnja Tehnološko inovacijskog centra u vrijednosti 17,5 milijuna kuna. Kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem izgrađena je multifunkcionalna hala Viroexpoa, a očekuje nas i gradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu od 36 milijuna kuna – naveo je župan.

suradnja Realizacija projekta LingoLink u kojem sudjeluje 12 zemalja EU

No poticaji se nastavljaju i dalje. Prema riječima Bojana Mijoka, pročelnika županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredi i europske fondove, za nedavno raspisan Javni poziv za dodjelu potpora malih vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Virovitičko-podravskoj županiji za 2019. godinu, potporu je ostvarilo 79 korisnika s područja Virovitičko-podravske županije, u ukupnoj vrijednosti od 506.840,91 kunu.

Bolji početni uvjeti

A tu je još jedna zanimljiva potpora, ističe on, tzv. mala škola poljoprivrede.

– Tijekom devet godina provođenja ove potpore, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Slatine, a kroz sufinanciranje Virovitičko-podravske županije, više od 2100 korisnika dobilo je potrebne certifikate i uvjerenja. To im je omogućilo bolje početne uvjete za bavljenje poljoprivredom, ali su s tim uvjerenjima i certifikatima, kada su se javljali na natječaj ruralnog razvoja, mnogi od njih dobili presudne bodove prilikom dobivanja bespovratnih sredstava – iznio je pročelnik Bojan Mijok.

Druga sjednica Vlade u povijesti u Međimurju Popis sa 119 želja poslan u Zagreb - traži se pomoć za škole, ceste, bolnicu...