Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
IZNIMNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Senzacionalno otkriće: Nedaleko Vinkovaca pronađena rimska kola s upregnutim konjima iz 3. stoljeća

Na lokalitetu Jankovačka dubrava pronađena rimska kola s upregnutim konjima
1/16
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
U nasipima istraženog tumula pronađeno je i nekoliko paljevinskih i kosturnih grobova kao i dva središnja groba u kojima su najvjerojatnije pokopani muškarac i žena zbog kojih je tumul podignut no ti su grobovi u kasnijem razdoblju opljačkani

Na lokalitetu Jankovačka dubrava, kod sela Stari Jankovci nedaleko Vinkovaca, pronađen je izuzetan arheološki primjerak rimskih kola s upregnutim konjima koja su dio pogrebnog rituala bogate rimske obitelji, a arheolozi nalaz datiraju u 3. stoljeće poslije Krista.

Predstavljanje Vinkovački obrtnici na jesenskom sajmu u Grazu

Riječ je o prvom arheološki istraženom antičkom pokopu s kolima na tlu Hrvatske.

"Ovo je jedinstveno, senzacionalno otkriće", rekao je ravnatelj Arheološkog instituta Marko Dizdar.

Rimska dvokolica, pojašnjava voditelj zaštitnog arheološkog istraživanja Boris Kratofil, pronađena je u tumulu – zemljanome humku promjera oko 40 metara i sačuvane visine oko jednoga metra, u grobnoj komori. Rimski tumuli do sada su pronađeni zapadnije u Hrvatskoj, a ovo je najistočniji s tim što je sada istraženi grobni humak poznat u arheološkoj literaturi više od 100 godina no sada je  potpuno datiran u antiku.

Istraženi zemljani humak smješten je uz trasu jedne od najznačajnijih rimskih prometnica, onu koja povezuje Apeninski poluotok s Panonijom, Balkanom i Malom Azijom, čime je očito bogata aristokratska obitelj naseljena u blizini Cibala (rimski naziv današnjih Vinkovaca nap.), željela svim putnicima na prometnom pravcu pokazati svoj status i bogatstvo.

Otvorenje Istočne obilaznice U dvije godine sagrađeno 7,6 kilometara ceste, četiri nadvožnjaka i kružna toka Otvorena Istočna obilaznica Vinkovaca vrijedna 120 milijuna kuna

U nasipima istraženog tumula pronađeno je i nekoliko paljevinskih i kosturnih grobova kao i dva središnja groba u kojima su najvjerojatnije pokopani muškarac i žena zbog kojih je tumul podignut no ti su grobovi u kasnijem razdoblju opljačkani.

Istraživanje lokaliteta Jankovačka dubrava počelo je 2017. godine uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije te uz logističku potporu Općine Stari Jankovci i tamošnje Poljoprivredne zadruge na čijem se zemljištu lokalitet i nalazi.

Istraživanje bi se, zbog važnosti i ugroženosti nalazišta, trebalo nastaviti i sljedeće godine, a arheolozi se nadaju ne samo novim nalazima nego i prezentaciji tog iznimnog antičkog kulturnog krajolika.