Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Preventiva

U deset gradova u svibnju kreće program ranog otkrivanja raka pluća

Novi CT uređaj u Krapinskim toplicama
Foto: Krapinsko-zagorska županija
Na panelu je istaknuto kako zahvaljujući inovativnim terapijama rak pluća može postati kronična bolest, a oboljeli danas mogu živjeti 10 godina duže

Dugonajavljivani program ranog otkrivanja raka pluća pokreće se u svibnju u deset hrvatskih gradova s ciljem smanjivanja smrtnosti od te zloćudne bolesti, od koje svake godine u Hrvatskoj oboli oko 3000 osoba.

Rak Akcija "Ja jesam. Ja hoću" O važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka

CT uređaji niske doze zračenja raspoređeni su diljem Hrvatske, a već od svibnja liječnici obiteljske medicine na preventivne preglede upućivat će rizičnu skupinu pušača starijih od 50 godina.

Najavio je to koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća Miroslav Samaržija, istaknuvši kako je cilj otkriti što više bolesnika s rakom pluća u ranoj fazi, kada je još izlječiv.

- Omogućit ćemo svim našim građanima, koji ulaze u rizičnu skupinu, da u krugu od 50-ak kilometara obave preventivni pregled na CT uređajima niske doze zračenja - istaknuo je Samaržija u sklopu stručnog panela “Europa jednakih mogućnosti (za pacijente s rakom pluća)" na BIOCentru kampusa Borongaj.  

Rano otkrivanje bolesti jedini je način da se rak pluća liječi, budući da sve suvremene ciljane terapije nude preživljenje, ali ne i trajno izlječenje, pojasnio je Samaržija i upozorio da je petogodišnje preživljenje u Americi 15 do 20 posto, u Velikoj Britaniji 10 posto, a u Hrvatskoj oko šest posto.

Novi CT uređaj u Krapinskim toplicama 8 milijuna kuna vrijednih investicija Krapinske toplice dobile novi CT uređaj

- Svi smo jako loši jer svi terapijski postupci u pravilu mogu produžiti život za koju godinu, a nove ciljane terapije 4 do 5 godina. No ne nude izlječenje. Jedino izlječenje od karcinoma pluća je moguće ranom dijagnostikom i ranim operativnim zahvatom. 

Istaknuo je da su Nizozemska i Belgija jedine dvije europske zemlje koje su do sada provele preventivne i screening programe kakve sada uvodi Hrvatska. Nizozemska i Belgija tim su programom smanjile smrtnost od karcinoma pluća za 25 do 40 posto.

Nova dijagnostila u Puli bolji zdravstveni sustav Otvorena obnovljena zgrada Dijagnostike pulske Opće bolnice

Što se tiče liječenja, Samaržija je istaknuo da su u Hrvatskoj u ovom trenu dostupni svi lijekovi kao i u drugim zemljama EU. Jedino ograničenje je primjena imunoterapije od početka liječenja, što je u ovom trenutku dostupno za 30 do 40 posto oboljelih u Hrvatskoj.

- Vjerujem da će do kraja godine Ministarstvo i HZZO omogućiti dostupnost imunoterapije i za sve ostale bolesnike. S time ćemo doći na vrh terapijskih postupaka koji se primjenjuju u cijelom svijetu - istaknuo je Samaržija u sklopu panela o liječenju raka pluća koji je organizirala Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) u povodu međunarodnog Tjedna svjesnosti o sigurnosti pacijenata.

Na panelu je istaknuto kako zahvaljujući inovativnim terapijama rak pluća može postati kronična bolest, a oboljeli danas mogu živjeti 10 godina duže. 

Varaždinska bolnica dobila novi CT Brža i preciznija dijagnostika U rad pušten u rad novi CT uređaj vrijedan 5,5 milijuna kuna