Izbornik
Naslovnica Vijesti
Gradonačelnik Turk:

'Za sustav odgoja i obrazovanja u vrtićima i školama Grad izdvaja više od 80 milijuna kuna, oko 40% proračuna'

Foto: Grad Zaprešić
Akcija “Gradovi i općine – prijatelji djece” pokrenuta u Zaprešiću

Grad Zaprešić pokrenuo je inicijativu za uključenje u akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece” na gradskoj konstituirajućoj sjednici koordinacijskog odbora, a odluku o tome donio je gradonačelnik Željko Turk.

TJEDAN OD 12. DO 16. TRAVNJA BIT ĆE POSVEĆEN DJECI I MLADIMA U odgoj i obrazovanje uloženo 80 milijuna kuna

Grad po mjeri djeteta

Akciju vodi Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

– Možemo reći da je Grad Zaprešić prijatelj djece od svog osnutka jer kontinuirano podupire programe, projekte i aktivnosti namijenjene djeci i mladima. Za sustav odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima i školama Grad izdvaja više od 80 milijuna kuna, što čini oko 40 posto ukupnih proračunskih sredstava. U navedeni iznos nisu uračunata sredstva za uređenje dječjih igrališta i drugih javnih površina namijenjenih djeci te potpore programima ustanova i udruga koje se bave kulturom, sportom i drugim područjima života djece u lokalnoj zajednici – rekao je gradonačelnik Turk.

Zamjenik gradonačelnika Alan Labus, ujedno i predsjednik koordinacijskog odbora, rekao je da Grad aktivno i učinkovito radi na unapređenju standarda djece i mladih u Zaprešiću, što je izvrstan temelj za uključenje u akciju koja predstavlja iskorak u promicanju kvalitete života djece, potičući suradnju djece i odraslih te institucija u lokalnoj zajednici u stvaranju Grada “po mjeri djeteta”. Na sjednici su akciju predstavile glavna tajnica Naše djece Snježana Krpes i programska koordinatorica Karolina Grgić.

Humanost nakon katastrofalnog potresa Na račune pričuva iseljenih zgrada uplaćeno više od 770.000 kuna prikupljenih u velikoj zaprešićkoj humanitarnoj akciji

U programu 123 zadatka

Radit će se na ostvarivanju prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN-a o pravima djeteta te će se kontinuirano brinuti o sigurnom i poticajnom okruženju za djecu. Program obuhvaća 123 zadatka podijeljena na ukupno deset programskih područja vezanih uz život djece u lokalnoj zajednici, od izrade godišnjih programa i planova za “dječji proračun” do podrške i potpore udrugama koje provode programe za djecu.

Osim toga, djecu će se uključivati u donošenje odluka koje se tiču i njih, radit će se na poboljšanju njihova života u zdravom i sigurnom gradu, na njihovu zdravlju, odgoju i obrazovanju, socijalnoj skrbi, kulturi i sporu, pomagati roditeljima... Za dobivanje počasnog naziva “Grad – prijatelj djece” potrebno je ostvariti najmanje 80 posto programa. Uz predsjednika Alana Labusa članovi odbora su Gordana Anna Hübl, Danijela Adžijević, Miroslav Miljković, Tatjana Vrdoljak, Ana Matijević, Krešimir Hojsak, Klaudija Devčić Majerić, Tvrtko Pervan, Dubravka Petrović i Italina Benčević.