Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na kolegiju župana istaknuto da je proračun stabilan

Đacima deficitarnih zanimanja besplatni prijevoz i udžbenici

Zadarska županija
Foto: Zadarska županija
Blokirani građani koji su dužni županiji za otpis duga trebaju ispunjavati jedan od dva kriterija, socijalni ili imovinski

Županijski je proračun stabilan, rekao je na Kolegiju župana zadarski župan Božidar Longin nakon razmatranja polugodišnjeg izvješća o izvršenju proračuna Zadarske županije. U izvješću se navodi da je ostvareno 411 milijuna kuna prihoda, odnosno 45 posto od planiranog i manjak prihoda od 5 milijuna kuna, ali i preneseni višak od 58,2 milijuna.

Župan Božidar Longin s kineskim izaslanstvom U posjetu županiji boravilo izaslanstvo prijateljske kineske regije Hainan Longin: Kinezi žele suradnju sa Sveučilištem, ali i naša vina

Nenaplaćene četiri ovrhe

– Kad sve to zbrojimo, na rezultat poslovanja izvještajnog razdoblja iznosi višak prihoda od 53,2 milijuna kuna, od toga se 24 milijuna kuna odnosi na Zadarsku županiju, a 29 na proračunske korisnike – istaknula je pročelnica Upravnoga odjela za financije i proračun Bibijana Baričević.

Nakon duljeg razdoblja Županijska uprava za ceste je prvo polugodište završila s viškom prihoda. Ravnatelj Mile Fabijan istaknuo je i kako je porastao broj vozila u županiji, a broj nesreća se smanjio za 30 posto.

– ŽUC je ostvario prihod 79,43 posto više zato što je iz državnog proračuna odnosno Županije uplaćeno 2,5 milijuna iz resornog ministarstva u svrhu saniranja posljedica elementarnih nepogoda, nakon toga smo realizirali još 7,5 milijuna interventnih sredstava – rekao je Fabijan.

U svrhu rješavanja problema blokiranih računa građana župan Longin donio je odluku o jednokratnoj pomoći odnosno otpisu duga najviše do 10.000 kuna uvećano za pripadajuće dospjele kamate. Blokirani građani koji su dužni županiji za otpis duga trebaju ispunjavati jedan od dva kriterija, socijalni ili imovinski. Inače, Zadarska županija u proteklih pet godina pokrenula je 14 ovršnih postupaka, a nenaplaćena su ostala četiri.

Sastanak župana Božidara Longina s veleposlanikom SAD-a Radni sastanak Novi veleposlanik SAD-a Robert Kohorst u posjetu Zadarskoj županiji

Na kolegiju župana još je odlučeno o sufinanciranju prijevoza redovitih učenika srednjih škola s 2,7 milijuna kuna. Županija će sufinancirati međumjesni javni prijevoz učenika s 15%, troškove međumjesnog javnog prijevoza učenika koji pohađaju deficitarna zanimanja u iznosu od 25%, a troškove mjesnog javnog prijevoza učenika koji pohađaju deficitarna zanimanja financirat će u iznosu od 100%.

Župan je donio Odluku o načinu financiranja nabave i kriterijima besplatnog korištenja nastavnih sredstava za školsku godinu 2018./2019. za učenike deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač županija. Dana je i preporuka o povećanju broja učenika koji se upisuju u trogodišnje i četverogodišnje srednjoškolske obrazovne programe i to za programe konobar, kuhar, pekar, vozač motornog vozila, elektromonter, zidar, tesar, armirač, tehničar zaštite osobe i imovine, farmaceutski tehničar i ribarsko-nautički tehničar.

Za ribarstvo 100.000 kuna

Ovom Odlukom se deficitarnim zanimanjem smatra i ono za koje i sama škola procijeni da je deficitarno. Mišljenjem Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar u deficitarna zanimanja uvršteni su i obrazovni programi slastičar i programi pomoćnih zanimanja.

Na kolegiju je odlučeno i da će za potporu ribarstvu i marikulturi županija ove godine izdvojiti 100.000 kuna, a 280.000 kuna osigurano je za potpore malom poduzetništvu.

Božidar Longin 'NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE' Longin: Značajan napredak na području poljoprivrede