Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 138 pregleda
Od srca srcu

Akcija za povratak osmjeha na lica građana u Borovu

Željko Lukić i crvena srca u Borovu
1/4
Foto: Branimir Bradarić
Po Borovu je trenutno polijepljeno više stotina srca, a želja je da do 28. svibnja cijelo selo bude uključeno i pokriveno srcima

Kada uđete u Borovo, selo nedaleko od Vukovara, prvo što će vam neobično upasti u oči su brojna crvena papirnata srca polijepljena na raznim mjestima. Crvenih srca ima na banderama, prometnim znakovima, automobilima, kantama za smeće, prozorima, poštanskim sandučićima… Željko Lukić (57) pojašnjava kako se radi o akciji nazvanoj "Od srca srcu" a koju su on i još nekoliko mještana ovoga sela pokrenuli prije nekoliko dana.

- Cilj nam je kroz ovu akciju, koja ne košta ništa i iziskuje samo malo dobre volje i ljubavi, da pokažemo humanost, ljubav, dobrotu… Želimo da uz srce, koje je simbolični poklon, probamo sve naše probleme i mračne misli pretvoriti u pozitivu. Želimo vratiti osmjeh na lica ljudi, omogućiti da se prvo oni osjećaju bolje, a onda s njima i svi drugi oko njih. Želimo i da pokažemo najviše srca i uđemo po ovome u Guinnessovu knjigu rekorda - pojašnjava Lukić.

Akcija je zamišljena na način da svaki mještanin Borova, koji primi srce, poslije napravi barem dva srca i pokloni ih nekim drugim osobama, ukrasi svoju kuću, automobil… Po Borovu je trenutno polijepljeno više stotina srca, a žele da do 28. svibnja cijelo selo bude uključeno i pokriveno srcima. Prema riječima Lukića ta srca mogu biti od papira, kartona, tekstila ili bilo kojeg drugoga materijala i ne nužno crvene boje.

- Sa završetkom akcije u Borovu akciju ćemo preseliti u neko drugo selo ili grad. Jedini uvjet će biti da nastave akciju na isti način. Poslije će oni birati neko drugo selo ili grad. Vjerujem da vrlo brzo možemo pokriti cijelu Hrvatsku s ovom akcijom - kaže Lukić dodajući kako se sve uvijek treba započeti od sebe pa onda uključiti i druge.

Prepričava i neke od situacija kada je ljudima na ulici poklanjao srce. Tako je jedan stari mještanin nakon što je dobio srce zaplakao i rekao da je zadnje srce kao poklon dobio od roditelja prije više od 70 godina. Niz je takvih slučajeva koji, kako ističe Lukić, pokazuju da ljudima treba samo malo da budu sretni i zadovoljni.

- Da vratimo samo jedan osmjeh na lica ljudi, spasimo jedan život ili bilo što mi smo zadovoljni. Zadovoljni smo posebno zato jer akcija ništa ne košta i svi su dobro došli. Zamislili smo i niz drugih popratnih aktivnosti poput raznih nagrada i priznanja -  zaključio je Lukić.