Izbornik
Naslovnica Županije
U području zdravstva primjer cijeloj Hrvatskoj

"Akreditacija je povijesni uspjeh i kruna stogodišnjeg rada"

SVAKI od dobivenih certifikata garancija je visoke kvalitete zdravstvene skrbi, rekao je Krešimir Antonio Paliska, izvršni direktor svjetske akreditacijske organizacije u zdravstvu
1/2
Foto: Međimurska županija
Županijska bolnica Čakovec dobila je i certifikat kliničke izvrsnosti za Odjel rodilišta s rađaonicom i patologijom trudnoće i Odjela neonatologije, kao jedina u Hrvatskoj

Županijska bolnica Čakovec dobila je akreditaciju stečenu iznimnom predanošću djelatnika i velikim ulaganjima Međimurske županije, kojima su stvoreni preduvjeti za razvoj djelatnosti i skrbi za pacijente na najvišoj europskoj i svjetskoj razini, izvijestila je Međimurska županija.

– Svjesni smo da imamo dobru bolnicu i kvalitetan kadar, no željeli smo to i potvrditi, pa smo kvalitete certificirali kako bismo pokazali da je sigurnost pacijenata i visoka kvaliteta skrbi koju im pružamo prioritet – rekao je ravnatelj Igor Šegović.

Uski krug ustanova
Timu Županijske bolnice Čakovec pošlo je za rukom složenim i rigoroznim procesom certificiranja ući u uski krug ustanova u Hrvatskoj koje su se uspješno akreditirane sukladno najvišim međunarodnim standardima.

– Uspješna akreditacija bolnice provedena od američke agencije za akreditiranje povijesni je uspjeh ove ustanove i kruna njezina stoljetnog djelovanja – rekao je Šegović. Osim akreditacije po međunarodnom zdravstvenom standardu i uspješnom certificiranju po ISO 9001-2015 standardu, Županijska bolnica Čakovec dobila je i certifikat kliničke izvrsnosti za Odjel rodilišta s rađaonicom i patologijom trudnoće i Odjela neonatologije, kao jedina u Hrvatskoj.

Sven Pal, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, naglasio je da je obitelj akreditiranih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj vrlo mala jer treba doseći visoka mjerila kvalitete. Dosad je u Hrvatskoj akreditirano samo nekoliko bolnica - Opća bolnica Gospić, Opća bolnica Pula, Opća bolnica Varaždin, a 2023. godine, uz Županijsku bolnicu Čakovec, akreditirana je i Psihijatrijska bolnica Vrapče, privatna bolnica Rijeka-Pula Medico, te privatna dermatološka poliklinika Derma Plus.

Župan Matija Posavec naglasio je da su potvrde izvrsnosti kruna rada vrhunskih zdravstvenih stručnjaka, a riječ je i o svojevrsnom inatu svima koji su sumnjali da se u jednoj maloj sredini može urediti zdravstveni sustav ravan onim u najrazvijenijim dijelovima svijeta.

– Akreditacija nije cilj, ona je sredstvo kojim ćemo dosegnuti još višu razinu te i u području zdravstva biti primjer cijeloj Hrvatskoj – dodao je župan. Podsjetio je da Međimurska županija čeka ocjenu Ustavnog suda o utemeljenosti odluke o preuzimanju upravljačkih prava nad bolnicom.

Stižu izazovi
– Da je netko drugi upravljao bolnicom proteklih godina, bismo li imali intervencijsku kardiologiju na razini klinika, bismo li imali obnovljene i adaptirane gotovo sve odjele ustanove? U izazovima koji su pred nama, zdravstveni tim naše bolnice imat će i dalje naše poštovanje, ohrabrenje i punu podršku, bez obzira na to kakve nam okolnosti donosi budućnost – rekao je župan Posavec.

Od 2017. godine Međimurska županija pokrenula je najveći investicijski ciklus u povijesti zdravstva Međimurja. Izvršni direktor svjetske akreditacijske organizacije u zdravstvu AACI-ja Krešimir Antonio Paliska rekao je da je svaki od dobivenih certifikata garancija visoke kvalitete zdravstvene skrbi.

U PRORAČUNU Grada za stipendije je osigurano 314 tisuća eura Uručeni ugovori za stipendije grada Stipendije će dobivati 350 učenika i studenata U GRADSKOM PRORAČUNU za stipendije je izdvojeno 110.000 eura, studenti će tako dobiti 1600 eura godišnje stipendije, a učenici 800 eura "Mi ćemo nastaviti pratiti njihov rad" Grad Osijek uručio 52 studentske i 32 učeničke stipendije PRORAČUN Međimurske županije usvojen je s 29 glasova za i tri suzdržana Najvažniji financijski dokument težak 91,8 milijuna eura Povećano 80% proračunskih stavki za razvojni zamah