Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na Viru je održano međužupanijsko prvenstvo u sportskom ribolovu za seniore

Anđelo Kosović novi šampion

Vir
Foto: Općina Vir
Pobjedu je odnio nekadašnji juniorski prvak svijeta i udičar ŠRD Zubatac. Ukupno je u dva dana natjecanja ulovio 190 riba

Nakon dva dramatična natjecateljska dana na Međužupanijskom prvenstvu u sportskom ribolovu za seniore – štapom iz brodice, najbolje se na otoku Viru snašao jedan od najmlađih. Ovako iz virskog odjela za odnose s javnošću ističu pobjedu nekadašnjeg juniorskog prvaka svijeta i udičara ŠRD Zubatac, 23-godišnjeg Anđela Kosovića. Ističu da je vrhunski odradio dva natjecateljska ekstrema odnosno izmjene rubnih olujnih uvjeta i prekrasnog nedjeljnog jutra.

Vir Senzacionalni uspjeh virskog turizma uoči Međunarodne turističke smotre INTERSTAS 2018. Vir osvojio nagrade koje su dobivali Dubrovnik, Opatija, akademik Jakša Fiamengo...

Težak prvi dan

Šampion je prvog dana s 8634 grama ulovljene ribe bio najbolji među 47 elitnih hrvatskih udičara uz tek jedno odustajanje, a u nedjelju je s 5571 grama zauzeo četvrto mjesto. No ukupno je bio prvo ime natjecanja. Slijedili su Patrik Toma iz SRD Kantrida, Rijeka i treći Tomislav Štrkalj iz zadarskog Zubaca, a zaostali su četiri plasmanska boda za Kosovićem. Zubatac je tako odnio zlato i broncu u pojedinačnoj te zlato u momčadskoj konkurenciji, kao i najviše visokih plasmana odnosno po četiri u deset najboljih pojedinačno i momčadski.

– Prezadovoljan sam ulovima i naravno plasmanom. Ovo je moja prva seniorska pobjeda na Viru. Trudim se i radim, stalno sam na moru. Jedino se tako napreduje – objašnjava mladi zadarski šampion ovaj seniorski iskorak vrijedan zlata. Prenio je i dojmove s dvodnevnog natjecanja:

– Organizacija je bila dobra, pogotovo zbog činjenice kako smo imali jako težak prvi natjecateljski dan. No tada smo našli bolju lovnu poziciju. Pokušali smo isto drugog dana, ali smo pogriješili poziciju. Našli smo je kasnije, jer smo tražili bukve. One su najvažnije, odnosno bilo koja riba u jatu – istaknuo je prvak. Kosović je ukupno ulovio 190 riba odnosno 14.205 grama u nepunih deset sati ribolova tijekom dva dana, što bi bio najbolji rezultat prvenstva da se poredak odlučivao ulovljenim ribama ili ukupnim težinskim ulovom. Srebrom se okitio Riječanin Toma koji je u nedjelju ulovio najviše 9085 grama odnosno 107 riba. S pribrojenim osmim mjestom prvog dana i ukupnom težinom 13.044 grama i 150 riba, srebro je zasluženo pripalo udičaru Kantride.

– U nedjelju sam odradio odličan posao, pa mogu biti zadovoljan. Prvi dan je bio nešto slabiji, no sve skupa je bilo dobro. Imao sam dobre dečke u brodu s kojima sam uspio pronaći dobru poziciju i ribu. Bili smo na pravom mjestu u pravo vrijeme – rekao je Riječanin kako je s osme pozicije došao do ukupno druge. Na koncu, kada je o pojedinačnim medaljama riječ, bronca je pripala Štrkalju iz zadarskog Zubaca. Tomislav je u izjednačenim ulovima tijekom dva dana uhvatio ukupno 10.265 grama odnosno 131 ribu i dohvatio je šestu poziciju prvog dana i još bolju treću nakon nedjeljnog ribolova.

Vir je sinonim za spektakl i vrhunsku zabavu Čak tri mjeseca prije nego u rekordnoj 2017. godini Vir će imati dva milijuna noćenja Do kraja 2018. Vir ide prema top 5 hrvatskog turizma

Zadovoljni organizacijom

– Prvi dan sam imao nešto slabiji ulov, ali ipak najbolji u brodu u oba dana. Sve je ovisilo o tome tko će naletjeti na ribu. U pola sata naletjeli su mi batoglavci, tada sam napravio razliku i pobijedio u brodu. Ukratko, zadovoljan sam plasmanom, a organizacija natjecanja bila je odlična – opisao je Štrkalj. Njegove riječi, kako navode Virani, potvrdio je i predsjednik HSŠRM-a Đuro Marinović koji je virskim domaćinima izrazio zahvalu za sjajnu organizaciju u svim segmentima i snalaženje u ekstremnim vremenskim uvjetima koji su vladali prvog dana natjecanja. Ovo je, ističu Virani, prvi put da se predsjednik HSŠRM-a osobno javio domaćinima uz poruku: „Vidimo se na drugim projektima“.

 “Daj Mare“ s Krka putuje na finale City Gamesa u Luksemburg     

Nakon velike borbe i dramatične završnice uz virski Muja dobili smo novog City Games prvaka Hrvatske, domaća momčad iz Vira na posljednjem je mjestu. Dramatična završnica devete sezone popularnih City Gamesa u hrvatskom finalu na Viru pripala je momčadi “Daj Mare“ s Krka koja je osvojila 49 bodova, samo bod više od drugoplasirane “Pline istočne” iz Ploča.

Virani navode da su krčki “Daj Mare“ tako ponovno osvojili naslov prvaka Hrvatske, a do trijumfa vrijednog putovanja na međunarodno finale u Luksemburg došli su nakon velike borbe i uspješnijeg finalnog nadmetanja u veslanju.

Iako su veći dio finalnog natjecanja držali prvo mjesto na tablici, na kraju je brončane medalje oko vrata stavila momčad “Ombla” iz Komolca (42 boda), dok su na četvrtom, petom i posljednjem šestom mjestu bile momčadi “Šubićevac“ iz Šibenika (23 boda), malološinjski “Jazavci“ (21 bod) i domaći “Vir“ (12 bodova).

Finale su drugi put uzastopno organizirali Općina Vir, destinacijska menadžment kompanija Vir turizam i agencija Adria Events - naglasili su s Vira.

Vir Najveća virska fešta ikad Na 'Virskoj noći' slavilo se 110 godina od otkupa otoka i 10 godina od prve virske fešte

Zubatac Zadar najbolji pojedinačno i momčadski

POJEDINAČNO: 1. Anđelo Kosović (Zubatac Zadar), 2. Patrik Toma (Kantrida Rijeka), 3. Tomislav Štrkalj (Zubatac Zadar). MOMČADSKI: 1. Zubatac Zadar IV (Anđelo Kosović, Mladen Bajlo), 2. Meduza Rovinj I (Alen Bilić, David Pinezić), 3. Kantrida Rijeka I (Arsen Radinović, Patrik Toma).     

Gotovo je 2300 priključaka za virski vodovod i kanalizaciju Milenijski projekt od približno milijardu kuna Vir ima sve lokacijske dozvole za gradnju vodovoda i kanalizacije na cijelom otoku