Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Milenijski projekt od približno milijardu kuna

Vir ima sve lokacijske dozvole za gradnju vodovoda i kanalizacije na cijelom otoku

Gotovo je 2300 priključaka za virski vodovod i kanalizaciju
Foto: Općina Vir
Gradit će se 134 kilometra kanalizacijskog i 126 kilometara vodovodnog cjevovoda i podmorski ispust dužine 1922 metara

Virsko općinsko poduzeće Vodovod Vir dobilo je lokacijske dozvole za projekt gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže za cijeli otok Vir, čime je ispunjen jedan od ključnih preduvjeta apliciranja projekta za EU sredstva. 

Aglomeracija Novalja EU novac Potpisan ugovor za aglomeraciju Novalja vrijedan 310 milijuna kuna

Građevinske dozvole 

Riječ je o četiri lokacijske dozvole koje uključuju gradnju kanalizacijskog i vodovodnog cjevovoda, hidroblokove i crpne stanice za trasu koja obuhvaća naselja: Brdonja, Rosulje, Slatina, Marina, Lučica, Bobovik, Žitna, Straža, Soldatica, Virić, Laz, Sapavac, Sridnje Kućice, Lozice, Biskupljača, Radnjača, Smratine, Velika Slatina, Torovi, Pedinka, Srpljica, Šepunatka, Site i Kozjak – pohvalili su se iz općine Vir projektom kojim su 134 kilometra kanalizacijskog i 126 kilometara vodovodnog cjevovoda sa 16 crpnih stanica, dva hidrobloka i uskoro podmorskim ispustom dužine 1922 metra postali bliži realizaciji rješavanjem projektne dokumentacije i lokacijske dozvole.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi čak milijardu kuna uključujući PDV, od čega se više od 850 milijuna kuna odnosi na sam projekt, a preostalih 150 milijuna kuna na troškove zemljišta, poslove nadzora, vidljivosti te gradnju virskog vodovoda i kanalizacije. Virani tvrde da je  riječ o procijenjenim troškovima, a da će se prava vrijednost projekta znati tek nakon procesa javnih nabava. Temeljem njezine procijenjene vrijednosti rezervirat će se sredstva u EU, a jedina lokacijska dozvola koja trenutačno nije u aplikacijskom kompletu, tvrde Virani, dozvola je za uređaj za pročišćavanje, odnosno podmorski ispust kojim će se premostiti i isključiti postojeći. 

– Zahtjev smo predali prije dva tjedna, pa očekujemo kako će vrlo skoro biti u proceduri. Time će svi objekti koji su bitni za izgradnju kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže imati lokacijsku dozvolu – kaže Hrvoje Bašić, direktor virskog vodovodnog poduzeća, a iz Općine naglašavaju da se s ovim lokacijskim dozvolama mogu okončati i glavni projekti za svako naselje, koji su i bez njih 95 posto odrađeni, te da potom slijedi izdavanje građevinske dozvole. 

Vir Veliki projekt vrijedan čak 280 milijuna kuna Uređenjem južne i zapadne obale Vir će postati otok s pet zvjezdica

– Građevinska dozvola bit će kompliciran i složen projekt, ali ona nije uvjet za EU sredstva – ističe direktor Bašić objašnjavajući kako proces apliciranja traži usvojenu studiju izvodljivosti čija je radna verzija gotova te ide u Hrvatske vode i JASPERS na čitanje i kontrolu. 

– Lokacijske dozvole za naselja su kompletirane, dozvola za podmorski ispust već je u proceduri, dok je u ostatku prijave potrebno priložiti minimalno jednu postojeću građevinsku dozvolu za prijavljeni projekt. Virsko vodovodno poduzeće u ovom trenutku ima četiri građevinske dozvole, tako da ni taj zahtjev neće predstavljati zapreku. Tako će II. i III. faza koje su u gradnji također biti prijavljene kao EU projekt, a za njih postoje građevinske dozvole, kao što će naselja koja su dobila lokacijsku dozvolu dobiti još tri građevinske dozvole. Ukupno će Vodovod Vir raspolagati sa sedam građevinskih dozvola – tvrdi direktor Bašić i najavljuje da će Virani ići na kontrolu prema EU agenciji. 

Nabava za naselje Prezida

Kako je riječ o projektu većem od 50 milijuna eura, o njegovoj sudbini izravno će odlučivati Bruxelles.  

Vir je hrvatski rekorder po povećanju turističkog prometa Najbolji u županiji Vir je hrvatski rekorder po povećanju turističkog prometa

– Do tada će se već početkom rujna nastaviti i radovi na priključcima II. i III. faze vodovodne i kanalizacijske mreže. Naselja Centar, Luka i Miljkovica do ulice Miljkovica XIII, kao projekti I. i II. faze, već su dobila 2300 priključaka za vodovod i kanalizaciju, tri crpne stanice, hidrantski plato, podmorski ispust duljine 1,5 kilometara, vodospremu te je postavljeno 26 kilometara kanalizacije i 22 kilometra vodovoda. Projektno je riješena i III. faza izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira u naselju Prezida vrijedna 40 milijuna kuna, koja će s radovima početi nakon obavljene javne nabave, najvjerojatnije krajem 2018., dok će sama javna nabava biti obavljena tijekom ljeta. Ovim će se projektom izvesti 12 kilometara vodovodne i 12 kilometara kanalizacijske mreže te oko 1600 vodovodnih i kanalizacijskih priključaka. Cijela Prezida, kao pravac koji gravitira prema već gotovom podmorskom ispustu, time će također biti gotova i stavljena ad acta – zaključuju iz Općine Vir.

Glavni cjevovod radi, asfaltirane su i ulice

- Automatika je ispravna, programirana i funkcionira, a pumpe i padovi na crpnim stanicama i obalnom kolektoru rade - kazao je direktor virskog vodovodnog poduzeća Hrvoje Bašić nakon što se testiranje funkcioniranja glavnog cjevovoda sa sedam kilometara vodovoda i deset kilometara kanalizacije od uvale Radovanjice do naselja Miljkovica pokazalo uspješnim. Tim je projektom završen proces spajanja na vodovod i kanalizaciju u naseljima Luka i Miljkovica zaključno do ulice Miljkovica XIII.

– Kanalizacija i voda moći će se koristiti od naselja Centar do Miljkovice i dijela naselja Prezida, odnosno svugdje gdje je prošao cjevovod – dodao je direktor Bašić. 

U svim ulicama s riješenim priključcima postavljen je i asfalt, dok će se ulice koje još nisu spojene na vodovod i kanalizaciju asfaltirati nakon spajanja. Dotad će se neasfaltirane ulice nabiti tamponom i rizlama kako bi estetski i prometno bile prihvatljive – najavljuju iz Vira. 

Aglomeracija Novska Aglomeracija Novska Do kraja 2020. nova kanalizacija