Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Vraća li se duhan na grubišnopoljska polja?

Anketirat će poljoprivrednike jesu li za sadnju duhana

duhan
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Predstavnici Hrvatskih duhana iz Virovitice sastali su se s grubišnopoljskim gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom

Vraća li se duhan na grubišnopoljska polja? Naime, nakon sastanka grubišnopoljskog gradonačelnika Zlatka Mađeruha i njegova zamjenika Zlatka Pavičića sa Zlatkom Plešom, direktorom Hrvatskih duhana iz Virovitice i njegovim suradnicima, tvrtkom koja posluje u okviru multinacionalne kompanije British American Tobacco ova bi priča mogla postati grubišnopoljska realnost.

Grubišno Polje Delegacija u Izraelu U Grubišnom Polju uvele bi se nove kulture – indijska konoplja i kikiriki

Tlo je pogodno

Do devedesetih godina prošloga stoljeća duhan je uzgajan na grubišnopoljskim poljima, međutim, nakon Domovinskoga rata ova je poslovna grana nestala s tog područja. Kako bi ga revitalizirali, gradski su se čelnici sastali s predstavnicima Hrvatskih duhana nastojeći doznati kakve su mogućnosti i prednosti te proizvodnje. Hrvatski duhani, koji 60 godina organiziraju proizvodnju duhana u Hrvatskoj, pri čemu je 90 posto udio svijetle virdžinije kao najprofitabilnijeg tipa, proizvodnju duhana s područja Podravine i Kutjeva proširili bi i na ovo područje u kojemu vide potencijal. Naime, budući da je ovdje postojala proizvodnja duhana, tlo je pogodno, no kako je riječ o specifičnoj tehnologiji uzgoja, potrebna su ulaganja u mehanizaciju i opremu. Najmanja proizvodnja bi se odvijala na 2,7 hektara, pri čemu zbog poštivanja pravila plodoreda valja imati minimalno oko 10 hektara obradivih površina. Također, kako bi duhan pravovremeno našao put do otkupljivača, poljoprivredno gospodarstvo koje ga uzgaja na oko tri hektara valja osigurati i do desetak osoba za proces berbe, koji je najintenzivniji u ljetnim mjesecima, srpnju, kolovozu i rujnu. Ono što zanima poljoprivrednike su prinosi. Oni se po hektaru kreću od 2 do 3,5 tone suhoga lista, ovisno o učinkovitosti, praćenju smjernica agronomske službe, navodnjavanju i drugim faktorima. Lani je otkupna cijena duhana po kilogramu iznosila 12,84 kuna. Dodaju li se tome izravna plaćanja po hektaru i dodatni poticaj od 5,25 kuna po kilogramu, u prosjeku se može postići cijena od oko 20 kuna po kilogramu suhoga lista.

Otkupljivač iz Virovitice jamči da su duhanska proizvodnja i otkup sigurni. Naime, ugovorom se zna otkupna cijena, a tvrtka otkupljuje svu proizvedenu količinu, nudi dugoročna kreditiranja za kupnju mehanizacije i opreme za navodnjavanje te alternativnih izvora energije kod sušenja, sufinancira proizvodnju sa 70 i više posto vrijednosti i osigurava sav repromaterijal. Gradonačelnik Zlatko Mađeruh smatra da je najvažnije pitanje postoji li interes proizvođača.

Profitabilna kultura

– Ako postoji, uključit ćemo se i mi kao lokalna uprava u pomoći u organizaciji udruživanja i proizvodnje. Ova ponuda imat će smisla tek nakon iskazivanja interesa naših proizvođača za koje će lokalna uprava putem medija i objava provesti interesnu anketu. Proizvodnja daje izbor i mogućnosti proizvodnje nove profitabilne kulture na našem području, pa zahvaljujem predstavnicima Hrvatskih duhana, odnosno British American Tobacca na ponudi – rekao je gradonačelnik Mađeruh.

Predstavnici Hrvatske liječničke komore pohvalili su županijske mjere za zadržavanje medicinskog osoblja Prvi dopredsjednik Liječničke komore Luetić u posjetu BBŽ-u Ova bi županija trebala biti primjer svima kako zadržati liječnike