Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Sportski brend Bjelovara

Argonaute znaju svi, a sada su na lađarsku scenu stigle i Nereide

Članovi i članice svih ekipa na prijmu kod bjelovarskog gradonačelnika
1/7
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Bjelovarske muške ekipe ove godine bile su 2., 4. i 8., dok su lađarice, dva dana ranije, osvojile 5. Maraton lađarica od Metkovića do Opuzena

Kada su prije desetak godina pojedini bjelovarski entuzijasti, budući Argonauti, sjedili na bačvama i vježbali veslanje, jer nisu ni čamce imali, malo tko je mogao pomisliti da će lađari i lađarice postati jedan od brendova Bjelovara. No, to se dogodilo, a na ovogodišnjem Maratonu lađa bjelovarske muške ekipe bile su 2., 7. i 8. (Argo 1, Šumari i Argo 2), dok su dva dana ranije bjelovarske lađarice Nereide postale pobjednice 5. Maratona lađarica od Metkovića do Opuzena.

Ples, ilustracija Bjelovar Glazba, ples, radionice, kviz na Međunarodni dan mladih

Profesionalni sportaši

A sve je počelo 2007. od bjelovarskih vatrogasaca koji su bili na ljetnom dežurstvu oko Metkovića i pogledali Maraton lađa, odlučili formirati ekipu i krenuli vježbati.

– Prve tri godine nastupali smo pod imenom Vatrogasci Bjelovar, to su bili ti romantičarski počeci, bilo je bitno samo se pojaviti tamo i odveslati utrku. No, apetiti su iz godine u godnu rasli, mijenjali su se nazivi ekipa i sve bolji i bolji rezultati su stizali. 2011. smo bili četvrti pa malo stagnirali, ali je preokret došao kad smo uzeli profesionalnog trenera Nikicu Ljubeka. Tada je i ekipa bila već iskusna pa smo 2015. bili 4., 2016. prvi, a 2017. i ove godine drugi – govori nam Tomislav Smrček Čonč, kapetan bjelovarskih Agronauta.

Članovi Argonauta su bivši i sadašnji profesionalni sportaši, ima među njima i reprezentativaca u raznim sportovima, olimpijskih sudionika, no sve ih spaja jedno – strast, jer za veslanje odvajaju svoje slobodno vrijeme. Trenira se na 22 kilometra udaljenom ribnjaku Štefanju, a potegnuti do tamo nikome nije teško.

– Svi ljudi imaju hobije. Nekome je to ribolov, hakl, lov, a mi veslamo. Nismo profesionalni veslači, ali nam je to gušt. Da nije gušt ne bi to ni radili – dodaje Čonč koji napominje kako svake jeseni većina njih kaže da im je to zadnja sezona, no s dolaskom proljeća opet jedva čekaju da zaveslaju. Ali ipak ove godine bit će drugačije.

folklor Gostovanje Bjelovarski HORKUD na folklornom festivalu u Makedoniji

Oproštaj od zlatne generacije

– Mi nešto stariji, zlatna generacija, najavili smo oproštaj od prve ekipe. Vrijeme je za smjenu generacija, imamo dosta kvalitetnih mladih Argonauta i neće biti problem nastaviti s dobrim rezultatima. Ostat ćemo u trenažnom procesu, no vrijeme je da mlađi dođu u prvu ekipu – dodaje kapetan Argonauta.

Da su bjelovarski lađari i lađarice brend svjesni su i u Gradu Bjelovaru čiji je gradonačelnik Dario Hrebak protekli tjedan priredio prijem za članove i članice sve četiri ekipe. Kako je najavljeno, u Gradu se ozbiljno razmišlja o uređenju jedne rekreativne zone u sklopu koje bi bilo i jezero. Time bi bjelovarske ekipe napokon mogle trenirati i u svome gradu.

Bjelovar Ulaganje Senzorna soba u Dječjem vrtiću Bjelovar Bojan Crnojević Na ponos Bjelovarčanima Bojan Crnojević s ‘tihim paklenima’ iz Brazila je donio zlatnu medalju