Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
KARLOVAC

Arheološka iskapanja u srcu Zvijezde

1/4
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
U prve dvije sonde pronađena su Nova vrata koja su ucrtna au palnove grada iz 1845. godine, te treća karlovačka vrata, takozvana Riječka vrata. Uz njih su pornađeni i luikovi mostova koji su vodili preko šančeva do tih vrata

U srcu karlovačke Zvijezde, na početku i kraju Radićeve ulice, od kraja lanjskog studenog u tijeku su zaštitna arheološka istraživanja koja su uvjet realizacije velikog komunalnog projekta Karlovac 2 kojim će se i u karlovačkoj Zvijezdi zamijeniti vodovodna i kanalizacijska mreža.

KARLOVAC Potpisan ugovor za gospodarenje otpadom

U ime Gradskog muzeja arheološka istraživanja vodi Mateja Galetić u suradnji s karlovačkim Konzervatorskim odjelom. U Gradskom je muzeju za arheološke radove osigurano 300.000 kuna.

- Otvorili smo četiri sonde; u prve dvije sonde pronađena su Nova vrata koja su ucrtna au palnove grada iz 1845. godine, te treća karlovačka vrata, takozvana Riječka vrata. Uz njih su pornađeni i luikovi mostova koji su vodili preko šančeva do tih vrata – kazala je Mateja Galetić.

Vježba evakuacije u vrtiću U svega dvije minute ekavuirano 200 mališana

Uz Riječka vrata, kojima se vojna utvrda povezala sa Kupom, nađeni su i ostaci podzemnih prostorija. Po riječima kustosa Igora Čuliga, riječ je o takozvanom kaponir, kao svojevrsni bunker koji je služio za obranu grada iz 19. stoljeća. Nalazi će biti dokumentirati, arhivirani i usklađeni s komunalnim radovima koji slijedi.