Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Od 7. do 11. siječnja

Besplatne informatičke radionice za djecu od 7 do 10 godina

Planirane su radionice programiranja s micro:bitovima, fraktala, igrica, zabavnog sadržaja, kaže gradonačelnik Hrebak
1/2
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL/Ilustracija
Planirane su radionice programiranja, stvaranje animacija, fraktala, igrica i zabavnog sadržaja – objasnio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak

STEM revolucija stiže u Bjelovar, a za djecu od 7 do 10 godina bit će potpuno besplatna. Potvrdio je ovu informaciju gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

– Pučko otvoreno učilište u razdoblju zimskih praznika, od 7. do 11. siječnja, organizirat će besplatne informatičke radionice za djecu od 7 do 10 godina.

Igor Brajdić OSVRT NA 2018. Brajdić: "U Bjelovaru danas radi 600 ljudi više"

Mi smo sve dogovorili i u knjižnici i s udrugom Naša djeca Bjelovar te s gospodinom Nenadom Bakićem koji je inicijator uvođenja određenih znanja iz STEM područja kod djece i koji želi potaknuti drukčiji način razmišljanja kod djece, da razvijaju svoju kreativnost, da razvijaju nešto što će im kasnije u životu pomoći. Planirane su radionice programiranja, stvaranje animacija, fraktala, igrica i zabavnog sadržaja – objasnio je gradonačelnik Hrebak.

Doprinos razvoju IT sektora

Ovu vrstu radionice Zvjezdana Galkowski, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Bjelovar, vidi kao doprinos razvoju IT sektora kojemu grad uvelike teži. – Mi smo ustanova kojoj je osnivač Grad Bjelovar i smatramo da trebamo pratiti razvojne programe Bjelovara, a ovo je naš doprinos razvoju IT sektora jer svoje najmlađe sugrađane želimo na jedan prvenstveno stručan način, ali i jednostavan i zabavan, uvesti u svijet digitalne tehnologije i inovativnog razmišljanja.

Članovi Bjelovarskog kazališta Advent Bjelovarsko kazalište u Vukovaru

Radionica će se održavati zadnji tjedan zimskih praznika, od 10 do 14 sati. Ovisno o interesu, planiramo da to budu dvije grupe, ponudit ćemo dva programa. Programiranje s micro:bitovima i program animacije fraktala, igrica i zabavnog sadržaja. To će voditi Slobodan Kaličanin, voditelj obrazovanja, i nastavnica informatike Mateja Petrović. 

Voljeli bismo da dođe što više djece, također bi bilo dobro da roditelji prijave djecu na naše kontakte, telefonski ili mailom. Voljela bih naglasiti kako ovu radionicu organiziramo s Narodnom knjižnicom “Petar Preradović” koji će nam posuditi svoje micro:bitove s dječjeg odjela – detaljno je objasnila ravnateljica Galkowski.

gradonačelnik zadovoljan Uspješna godina Grada Bjelovara u kandidiranju na EU fondove

Nadopuna u digitalnom svijetu

Narodna knjižnica “Petar Preradović” također je jedan od partnera na projektu, a Vjeruška Štivić s dječjeg odjela istaknula je kako i oni već dugi niz godina održavaju svoje zimske radionice.

– Mi imamo program tijekom zimskih praznika koji traje već više od 15 godina te ove godine također imamo radionice vezane uz micro:bitove. Nismo toliko opremljeni tehnologijom tako da nam to predstavlja problem kod realizacije ove vrste radionica te smo se stoga razveselili ovoj suradnji.

U knjižnici će biti radionice za djecu iste dobi, ali više vezane uz poticanje čitanja uz našu standardnu knjižničnu građu, ali i kritičko razmišljanje i kreativnost, a s ovime ćemo se super nadopuniti u digitalnom svijetu – nadovezala se na temu Vjeruška Štivić.

bolji uvjeti za djecu i roditelje U Gudovcu novi vrtić, a uvodi se i poslijepodnevna smjena

S njom se složio i ravnatelj bjelovarske knjižnice Marinko Iličić rekavši kako suradnja s Institutom za razvoj i inovativnost mladih, koji je pokretač STEM revolucije, traje već godinu i pol te da su oni prve radionice održali u ljetu 2017. godine.

– Tada smo počeli modernizirati i obogaćivati ponudu knjižnice s ovakvom vrstom građe poput micro:bitova, ali i posudbom e-čitača – istaknuo je ravnatelj Iličić.