Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Poučna staza

Besplatno edukativno vodstvo ornitologa u PP Vransko jezero

1/12
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Među pticama gnjezdaricama nalaze se četiri vrste ugrožene (rizične) na europskoj razini i sedam vrsta ugroženih na nacionalnom nivou

U Parku prirode Vransko jezero organizirano je besplatno edukativno vođenje na drvenoj poučnoj stazi u Ornitološkom rezervatu.

Kajaci Park prirode Vransko jezero uspješno je završio planirane aktivnosti u 2018. Nabavili novu opremu, postavili infoploče, zaposlili četiri djelatnika...

U trsci Parka prirode ljubitelji ptica mogu doživjeti nezaboravno iskustvo promatrajući iz svog skrovišta život ptica, njihovo gniježđenje i brigu za mlade. Vransko jezero je "hot spot", tj. područje s velikom raznolikošću ornitofaune, a do sada je zabilježeno 256 vrsta ptica od kojih 102 vrste gnijezde na području Parka. Među pticama gnjezdaricama nalaze se četiri vrste ugrožene (rizične) na europskoj razini i sedam vrsta ugroženih na nacionalnom nivou. Za neke od tih ptica Park prirode Vransko jezero je jedino gnijezdilište u mediteranskom dijelu Hrvatske. Područje Parka je i vrlo važno odmorište i hranilište za cijeli niz europskih ugroženih vrsta. Na zimovanje redovito dolazi više od 100.000 ptica vodarica.

Park prirode Vransko jezero Park prirode Proljetna idila na Vranskom jezeru

Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti 21. srpnja 1999. godine Vransko jezero s okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode. Dominantna karakteristika Parka je Posebni ornitološki rezervat koji je zbog svoje očuvanosti velikog tršćaka na sjeverozapadnom dijelu jezera kao rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti još 1983. dobio taj status te je uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe), ističu u Parku prirode Vransko jezero.