Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Park prirode Vransko jezero uspješno je završio planirane aktivnosti u 2018.

Nabavili novu opremu, postavili infoploče, zaposlili četiri djelatnika...

Kajaci
Foto: PP VRANSKO JEZERO
U Parku prirode prošle su godine nabavili sedam kajaka s pripadajućom opremom, od kojih su dva ribička

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u tijeku je provedbe projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode”. Projekt će se provoditi do kraja 2021., a projektni partneri su Grad Biograd na Moru, Udruga Biom i LAG Laura.

Kolegij župana Održana 13. sjednica kolegija župana, raspravljalo se o projektima u 2019. Cerovačke špilje, Privlački gaz i još 16 projekata vrijede 110 milijuna

Treninzi za promatranje ptica

U 2018. uspješno su ostvarene sve planirane aktivnosti. Primjerice, u siječnju je zaposleno četvero djelatnika kako je i planirano, u veljači je potpisan ugovor za usluge pripreme i provedbe postupaka javne nabave za projekt, a u ožujku je proveden postupak jednostavne nabave za Biološka istraživanja koja su preduvjet za zahvat izgradnje lučice Crkvine u Parku i predstavljaju doprinos očuvanju prirodne baštine zaštićenog područja. Kako bi se osigurala vidljivost projekta, u travnju su nabavljene informacijske ploče i naljepnice. Upotpunjen je sadržaj za posjetitelje nabavom opreme tijekom travnja i svibnja. Nabavljeno je pet MTB bicikala, jedna dječja sjedalica za bicikl, 11 kaciga za bicikle, sedam kajaka s pripadajućom opremom od kojih su dva ribička te oprema za promatranje ptica, 13 dalekozora i teleskop s pripadajućom opremom. Novu opremu posjetitelji mogu unajmiti na infocentrima Crkvine i Prosika.

U suradnji s Udrugom BIOM provedeni su treninzi promatranja ptica s ciljem edukacije zaposlenika Parka i zainteresiranih pojedinaca za vodiče za promatranje ptica. Udruga BIOM koja provodi i monitoring ptica na području Parka, u svrhu utvrđivanja utjecaja turizma na njihove populacije, razradit će i proširiti postojeće programe za promatranje ptica i izraditi vodič kroz biološku raznolikost. Aktivnosti su planirane do kraja 2021. godine.

Brend identitet Županija dobila novi brend identitet Uz novu strategiju stigao i novi slogan: "Reci DA svemu"

U lipnju je donesena odluka o odabiru za predmet javne nabave Stručni nadzor gradnje, projektantski i geodetski nadzor, upravljanje projektom gradnje po grupama, a u lučici Crkvine u tijeku su radovi na I. fazi uređenja lučice koja obuhvaća izvedbu fiksnog pristupnog gata s pripadajućom manjom pristupnom površinom te postavljanje pontonskog pristana s pristupnim mostićem, koji bi služio za prihvat novog izletničkog plovila na električni pogon.

Nabava električnog vlaka

Za radove produženja drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu u duljini od 130 m i uređenje makadamskih staza u dužini od 13 km odabran je izvođač, a u tijeku je potpisivanje ugovora za nabavu električnog vlaka i solarnog čamca za prijevoz posjetitelja, električnih bicikla i amfibije. U sklopu projekta planirana je i izrada niza promotivnih materijala, turističko-planinarski zemljovid i atlas krajobraza te je u tijeku prikupljanje ponuda. Provodi se i postupak javne nabave za postavljanje adrenalinskog parka. Uređenje info centra u Biogradu na Moru aktivnost je koju provodi Grad Biograd na Moru za što se trenutačno provodi postupak javne nabave.

Rezultat provedenih aktivnosti povećat će privlačnost područja i edukativne sadržaje te poboljšati upravljanje posjetiteljima u Parku, što je i svrha Projekta.

Svečani mimohod u povodu 25. obljetnice operacije Maslenica Održan prvi radni sastanak o organizaciji 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica Branitelji složni oko lokacije za spomen-područje za VRO Maslenica Susret u Sofiji održan je pod motom “Globalno razmišljanje, lokalna akcija” Na susretu u Bugarskoj Zadarska županija primljena u punopravno članstvo CEEC-a 16+1 Longin: Nova prilika za suradnju s kineskim, ali i s regijama EU