Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

'Bez plemenitih djela hrvatskih branitelja ne bi bilo ni nas'

Foto: Ivica Galović/PIXSELL 16.09.2024., Slavonski Brod - Povodom obiljezavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske zupanije polozeni su vijenci i zapaljene svijece kod Spomenika poginulim braniteljima na Trgu Stjepana Miletica bb u Slavonskom Brodu. potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodsko-posavska županija od ove godine braniteljima dodjeljuje povelje zahvalnosti za nesebičan trud, požrtvovnost i doprinos u obrani domovine

Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije i ove je godine obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima u Slavonskom Brodu. Sudionici su se prisjetili 16. rujna 1991. godine, kada je brodska vojarna stavljena pod nadzor Hrvatske vojske. Branitelji s područja Brodsko-posavske županije tijekom Domovinskog rata sudjelovali su u vojnim operacijama na ratištima diljem Hrvatske, pri čemu je njih 768 izgubilo živote.

Na bojištima diljem Hrvatske

U sklopu obilježavanja Brodsko-posavska županija ove je godine na temelju odluke Županijske skupštine prvi put dodijelila povelje zahvalnosti najistaknutijim pojedincima u obrani RH.

Na prigodnoj svečanosti okupljene su pozdravili, zahvalili braniteljima na njihovu doprinosu u obrani domovine te čestitali njihov dan ministar Tomo Medved, župan Danijel Marušić i saborski zastupnik Pero Ćosić.

– Moramo čuvati od zaborava sve ono što se događalo 1991. godine u ovoj županiji, bitke na Savi u obrani od velikosrpske agresije, s druge strane zaposjedanje brodske vojarne i preuzimanje naoružanja, koje je raspoređivano od Vukovara do svih drugih ratišta diljem Hrvatske – rekao je ministar Medved.

Predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić naglasio je kako je prije osam godina izdvojen ovaj dan za obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, uz datum kada su hrvatski branitelji preuzeli kontrolu nad brodskom vojarnom. Kako bi dodatno zahvalili braniteljima, Županija je ove godine počela dodjeljivati povelje zahvalnosti, što će postati tradicija. Najavio je i uspostavu veteranskog centra.

Čuvati od zaborava

Župan Marušić svim je braniteljima čestitao njihov dan, podsjetivši kako je to zapravo dan svih nas jer bez njihovih plemenitih djela, koja su nadmašila i velike vojne sile, ne bi bilo ni nas. Podsjetio je na važnost vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je Brodsko-posavska županija postala teritorijalno cjelovita, a nakon koje se moglo krenuti u revitalizaciju. Izrazio je i žalost zbog branitelja koji su izgubili živote, kao i mnogih civilnih žrtava.

– To nas obvezuje da nikada prošlost ne predamo zaboravu kako se strahote ne bi ponovile – poručio je Marušić.

Povelje zahvalnosti dodijeljene su brigadiru Željku Žgeli, pukovniku Duji Stojeviću, pukovniku Marinu Vlaoviću, bojniku prim. dr. Borisu Hrečkovskom, bojniku Miri Mandiću, bojniku Boži Kelavi, poručniku Iliji Včljiću, policijskom službeniku Andriji Živkoviću, pukovniku Ivi Đogašu te pukovniku Mariju Sosniku.

ZNANSTVENI SKUP Važan trenutak u proučavanju slavenske književnosti, jezika i kulture BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Erlić: Ovo je najbolji primjer ulaganja i poticanja razvoja Slavonije storyeditor/2024-09-06/Vrtaric_2.jpeg Povijesni uspjeh uzgajivača iz Brodsko-posavske županije na izložbi u Sloveniji Uzgoj lipicanaca je skup, ali zaljubljenici ne odustaju: Slavonac šampion Lipice!