Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
splitsko-dalmatinska županija

Boban: Fasciniran sam tehnologijom i radovima u Lećevici

Oduševljen sam posjetom svim gradilištima, čija se vrijednost mjeri u milijunskim iznosima – izjavio je župan Blaženko Boban
1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Župan je sa suradnicima obišao gradilište Regionalnog centra čistog okoliša u Lećevici, obilaznicu Lećevice, prometnicu prema budućem tunelu Kozjak i nastavno regionalno središte za obuku vatrogastva u Vučevici

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa suradnicima je obišao radove na projektima na zapadnom dijelu županije: nastavno regionalno središte za obuku vatrogastva u Vučevici, prometnicu koja vodi prema budućem tunelu Kozjak, obilaznicu Lećevice i Regionalni centar čistog okoliša u Lećevici.

Milijunski iznosi

– Fasciniran sam tehnologijom koja se koristi u gradnji Regionalnog centra čistog okoliša, posebice, kako nam je inženjer objasnio, s obzirom na sigurnost u vidu zaštite okoliša, ali i radovima koji se ovdje događaju na iznimno velikoj površini. Vidjeli smo da se grade i betonski objekti koji će biti ovdje u Regionalnom centru čistog okoliša Lećevica. Oduševljen sam današnjim posjetom svim gradilištima, čija se vrijednost mjeri u milijunskim iznosima – izjavio je župan Blaženko Boban koji je iznio podatak kako je ukupna vrijednost radova na ovom prostoru više od 34 milijuna kuna.

– Gradi se prometnica koja je trasa budućeg Regionalnog centra čistog okoliša s pripadajućom infrastrukturom. Gradi se i HEP-ova trafostanica koja će služiti stanovništvu, ali i budućem centru, čiju smo lokaciju također obišli. Tamo su u tijeku pripremne radnje za budući Regionalni centar čistog okoliša, u skladu sa sklopljenim ugovorom, čija je vrijednost 155 milijuna kuna – naveo je Boban.

Zamjenik župana Ante Šošić također je izrazio zadovoljstvo tijekom radova na centru u Lećevici.

– Vrlo je impresivno vidjeti građevinske radove na gradilištu od 25 hektara. Ovo je prva faza regionalnog centra za zbrinjavanje otpada, čija je vrijednost 20,6 milijuna eura. Osim nje, u gradnji su još tri pretovarne stanice, a grade se i servisna zgrada, plohe za reciklažno dvorište, komunikacijska prometnica i veliki deponij za inertizirani otpad – rekao je Ante Šošić.

Direktor Regionalnog centra čistog okoliša Ivan Vukorepa istaknuo je kako su na projektu izgradnje centra u Lećevici angažirani vrhunski stručnjaci iz STEM područja.

– Sve radimo uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Splitsko-dalmatinske županije. Nadamo se da ćemo ispoštivati rokove izgradnje te da ćemo u skorije vrijeme imati završenu prvu fazu, nakon čega slijedi druga faza i završenje projekta Regionalnog centra čistog otpada Lećevica – rekao je Vukorepa.

Načelnik Općine Lećevica Ante Baran istaknuo je važnost povratka mladih ljudi na područje njegove općine.

– S gospodinom Bobanom razgovarali smo o nizu projekata koji su bitni za razvoj naše općine i povratak ljudi, pogotovo mlađih generacija. Očekuje se puštanje u rad trafostanice u Lećevici koja bi stabilizirala opskrbu električnom energijom naše, ali i susjednih općina. Cesta od Lećevice do Kladnjica jedan je od preduvjeta za izgradnju centra za gospodarenje otpadom te daljnji razvoj ovoga dijela naše općine. Obnavljamo i nekoliko zgrada te uređujemo trg, a imamo aktivna i gradilišta na vodoopskrbi u južnom dijelu općine – rekao je Ante Baran.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić smatra da je preduvjet za izgradnju centra dovođenje ceste i infrastrukture.

Obilaznica Lećevice

– Zbog toga smo krenuli s projektom izgradnje pristupnih cesta prema Centru. Trebamo rekonstruirati ukupno 13 kilometara cesta. U ovom trenutku odradili smo drugu fazu, obilaznicu Lećevice u dužini od 4 i pol kilometra u što smo uložili više od dva milijuna kuna. Pripremamo projekt treće faze, a to je spoj do samoga centra dužine oko 6 km u što planiramo uložiti oko 3,5 milijuna eura – izjavio je Škorić.

Pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić istaknuo je kako je projekt regionalnog trenažnog centra za obuku vatrogastva u Vučevici u visokoj fazi završenosti.

– Završetkom ovoga projekta naši vatrogasci dobivaju jedan trenažni centar koji ne postoji u ovom dijelu Europe. Vatrogasci i svi oni koji se obrazuju u području žurnih službi ovdje će imati priliku obogatiti i usavršiti svoja znanja i vještine – izjavio je Damir Gabrić.

Akademski kipar Mate Roščić izrađuje bistu nezaboravljenog pjevača Vinka Coce koja će biti postavljena u njegovu rodnom Trogiru Cijela priča krenula od obitelji Coce Legendarni Vinko Coce dobit će spomenik u rodnom Trogiru OSIM SKRBI u Centru za starije osobe bit će i drugih prilagođenih aktivnosti, a sve to oživjet će Dragljane Projekt bi trebao biti završen do lipnja 2026. Centar za starije u Dragljanima strateški je županijski projekt PREDSTAVLJAJUĆI projekt, župan Boban naglasio je da prijava na ovaj projekt ne isključuje prijave ni dobitnike na bilo koji drugi javni poziv u sklopu Splitsko-dalmatinske županije Budućnost i opstanak 'Budi tu', projekt pomoći obiteljima s troje ili više djece