Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Lovni aranžman preko agencije

Bogati američki biznismen divokozu je odstrijelio legalno

Lovac J. Alain Smith
Foto: YouTube
Nakon lova na grizlije, lavove i jaguare, Amerikanac J. Alain Smith došao je u lov na Biokovo; Prijatelji životinja kažu kako je žalosno i nedopustivo da se dopuštaju turistički aranžmani koji uključuju ubijanje radi zabave

Lov na divokozu u Hrvatskoj je dopušten u 30-ak lovišta u kojima se predmetna vrsta nalazi u lovnogospodarskoj osnovi, odgovorili su nam jučer iz Ministarstva poljoprivrede, nakon što se po društvenim mrežama proširila priča o profesionalnom lovcu, piscu i američkom biznismenu J. Alainu Smithu koji je nakon “big game huntinga” na više od 300 različitih životinja, grizlije na Aljasci, divlje Marco Polo ovce na “vrhu” svijeta, jaguare u Paragvaju, lavove u srcu Afrike..., poželio i biokovsku trofejnu divokozu.

Cites kutak CITES kutak u Noskovcima kod Virovitice Zapljena ilegalnih modnih dodataka: tenisice od pitona i remen od aligatora

Lovi i lukom i strijelom, u Mongoliji čak i s AK-47 ili kalašnjikovom, iščitava se s njegovih internetskih stranica, a “tešku metu”, kako opisuje lov na Biokovu, zabilježen u videoepizodi ‘Rugged Expeditions’ na You Tubeu, snajperom je odstrijelio u “lovnom paket-aranžmanu” jedne hrvatske agencije. Jedino što je u toj “krvavoj” avanturi njegovu družinu omelo trovanje hranom, nakon čega su završili u jednoj lokalnoj bolnici.

Troše više od 'običnih' turista

Mnogi osuđuju ovakvu zabavu bogatih stranaca u Hrvatskoj i drugim zemljama. No taj oblik turizma, koji je u nas cvjetao puno prije od “prodaje” sunca i mora, još uvijek je nedovoljno iskorišteni potencijal, kažu neki od domaćih lovaca. Strani lovac, tvrde, troši i trostruko više od ‘običnog’ turista, od 100 do 150 eura dnevno, plus odstrel. A samo je lani, doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatski lovački savez izdao 10.485 lovačkih iskaznica za strane lovce.

– Odštetni cjenik za divokozu iznosi od 6832 do 15.381 kune plus 138 kuna za svaku CIC-točku ocijenjenog trofeja iznad 110 CIC-točaka, ne računajući cijenu lovnog aranžmana. U lovnoj 2016./2017. u nas su odstrijeljene 84 divokoze, a ocjenjuje se da ih je u nas 1096 – kažu u Ministarstvu. Iz udruge Prijatelji životinja najoštrije osuđuju ovakav oblik turizma.

Divljač uništava usjeve Ratari imaju velike štete Zbog žice na mađarskoj granici divljač uništava baranjske usjeve

– Uvrštavanje ubijanja divljih životinja u turističku ponudu ne samo da sramoti Hrvatsku već direktno šteti njezinu turističkom ugledu koji se treba temeljiti na prirodnim ljepotama i očuvanju prirode i životinja u njoj. Žalosno je i nedopustivo da se dozvoljavaju turistički aranžmani koji uključuju iživljavanje nad životinjama i ubijanje zbog zabave. Lov nije turizam, niti bi turizam smio uključivati ubijanje stoga osim ubojica životinja jednako osudimo i one koji dozvoljavaju i one koji organiziraju prolijevanje krvi u ime turizma – poručili su.

divlja svinja Upozorenje zbog divlje životinje na Marjanu 'Uklonite vepra, ako je uznemiren ili napadnut postaje ekstremno opasan'

 

Krivolov Akcija uklanjanja Krivolovci ne miruju: pronađene ilegalne čeke, lovačke patrone i mamci