Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Esakalacija broja zaraženih koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji

Bolnica u fazi “žute mobilizacije”, nova organizacija rada i preraspodjela odjela

1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
U 2019. od gripe je umrlo 117 ljudi, a od COVID-a već sada imamo više od 600 umrlih, kazao je Bošnjaković

Nažalost, epidemija koronavirusa ne jenjava. Tijekom listopada u Brodsko-posavskoj županiji zabilježena su 824 nova slučaja zaraze, odnosno njih oko 26 dnevno, a samo protekli tjedan zaraženo je više od 500 osoba, što dovoljno govori o eskalaciji i pogoršanju epidemiološke situacije.

Osim Ivanić Grada, testiranje se provodi i u Velikoj Gorici te Rakitju U NA PARKIRALIŠTU NAFTALANA Testiranje na COVID na tri lokacije u Ivanić Gradu

Sve više pacijenata

Prema riječima načelnika Županijskog stožera civilne zaštite Stjepana Bošnjakovića, Stožer je angažiran na logističkim aktivnostima poput isporuke zaštitne opreme u sve zdravstvene ustanove kod kojih su postavljeni i kontejneri i šatori tamo gdje je za to postojala potreba. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije premašio je dvije tisuće. S koronavirusom se nije igrati!

– Za sve koji i dalje tvrde kako je COVID-19 tek malo jača gripa i kako su ljudi i ranije umirali od gripe podatak kako je 2018. u Hrvatskoj od gripe umrlo 29 osoba, 2019. njih 117, a od ove “malo jače gripe” zvane COVID-19 mi već sada imamo više od 600 umrlih – kazao je Bošnjaković.

Dr. Boris Hrečkovski, zamjenik ravnatelja brodske opće bolnice “Dr. Josip Benčević”, na konferenciji za novinare kazao je kako je bolnica trenutačno u fazi tzv. žute mobilizacije. Smanjen je program bavljenja ostalim pacijentima za oko 30 posto zbog priljeva oboljelih od COVID-19, a došlo je i do preraspodjele određenih odjela kako bi se mogli povećati kapaciteti za prijem novooboljelih. U zgradi neuropsihijatrije formirana je COVID 2 zgrada te je otvoren odsjek za intenzivno liječenje pozitivnih pacijenata u prostorima jedinice za moždani udar. Nabavlja se i dodatna oprema koja je potrebna da se povećaju kapaciteti spomenutog odsjeka.

U Zadarskoj županiji cilj je ravnomjeran razvoj svih gradova i općina, istaknuo je zamjenik zadarskoga župana Šime Mršić Održana konferencija Kohezijska politika i europski plan oporavka od posljedica pandemije

– Nastojimo uspostaviti organizaciju rada na način da se održi sadašnje stanje i da ne pređemo u tzv. crvenu fazu, jer bi to značilo ponovno potpuno reduciranje hladnog programa kao u vrijeme ranijeg lockdowna te bi se primali samo hitni slučajevi i COVID pacijenti – istaknuo je dr. Hrečkovski.

Bez simptoma, a pozitivni

On je dodao kako sve više dolazi do pojave asimptomatičnih pacijenata koji su iz drugih razloga testirani, a nalaz im se pokazao pozitivnim. Virus je svugdje, stoga je potrebno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera koje mnogi, nažalost, zanemaruju.