Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održana konferencija

Kohezijska politika i europski plan oporavka od posljedica pandemije

U Zadarskoj županiji cilj je ravnomjeran razvoj svih gradova i općina, istaknuo je zamjenik zadarskoga župana Šime Mršić
Foto: Zadarska županija
Strateški okvir za provedbu kohezijske politike u novoj financijskoj perspektivi sastoji se od 5 ciljeva.

U organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Informacijskog centra EUROPE DIRECT Zadar u Kneževoj palači održana je konferencija “Prilike i izazovi za RH u novoj Kohezijskoj politici 2021.- 2027.“, kojoj je cilj bio promicanje i poticanje boljeg razumijevanja uloge kohezijske politike.

Ohrabrujući podaci o gradskim financijama Ohrabrujući podaci o gradskim financijama Koprivnica nikad manje zadužena, a porezni prihodi porasli unatoč koronakrizi na 39,7 milijuna kuna

Fokus je bio na predstavljanju prilika i izazova koje kohezijska politika donosi Hrvatskoj u višegodišnjem financijskom okviru, s osvrtom na ulogu kohezijske politike u europskom planu oporavka. O njezinoj važnosti na regionalnoj i lokalnoj razini govorio je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognjen Zlatev.

– Za sljedeće proračunsko razdoblje Europska komisija predložila je veliki plan oporavka za Europu, povećanje proračuna kako bi se ublažile gospodarske i socijalne štete uzrokovane pandemijom. Članice EU postigle su dogovor o paketu u iznosu od više od 1824 milijarde eura kojim se povezuje višegodišnji financijski okvir i posebni instrument EU generacije. Kohezijska politika jedna je od glavnih komponenti plana za oporavak – rekao je Zlatev i dodao kako će se ulaganje u regionalni razvoj snažno usredotočiti na prioritete vezane za pametnu i zelenu Europu. Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić istaknuo je važnost lokalne i regionalne samouprave koja najbolje može kazati što građanima treba.

Smanjenje gospodarske aktivnosti tijekom lockdowna Koronavirus ostavlja traga i u županijskom proračunu Prihodi smanjeni, a troškovi zbog epidemije i pomoći poduzetnicima veći

– Vjerujem da ćemo u razdoblju koje je pred nama biti još uspješniji u korištenju sredstava Europske unije i da će nam u tom smislu postojati dobra suradnja i partnerstvo između nacionalne i lokalne razine jer je upravo to način lakšeg dohvaćanja EU sredstava koji su nam stavljeni na raspolaganje – istaknuo je Erlić koji se uključio videopozivom.

Više o kohezijskoj politici EU u novom financijskom razdoblju govorila je načelnica sektora za strateško upravljanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marija Rajaković. Strateški okvir za provedbu kohezijske politike u novoj financijskoj perspektivi sastoji se od 5 ciljeva – pametnija Europa, zelenija Europa, povezanija Europa, Europa s istaknutijom socijalnom komponentom te Europa bliža građanima.

Dubrovnik ZA POSLOVNE PROSTORE I JAVNE POVRŠINE Grad zakupcima u srpnju i kolovozu pomogao sa 7 mil. kn

Rajaković je predstavila i Mehanizam za otpornost i oporavak koji za RH iznosi 4,3 milijardi eura bespovratnih sredstava i 1,6 milijardi eura zajmova. Dodala je i kako je Hrvatska započela s izradom programskih dokumenata za korištenje EU fondova u novoj financijskoj perspektivi Europske unije 2021. – 2027. te se priprema institucionalni okvir za njihovu pripremu i postupak izrade.

Ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković istaknula je da su kao regionalni koordinator počeli pripreme za novi višegodišnji financijski okvir, a u projektnoj bazi imaju više od 300 projekata visoke faze pripremljenosti. Obuhvaćaju cijelo područje Zadarske županije, a vrijede više od 7 milijardi kuna.