Izbornik
Naslovnica Županije Istarska 60 pregleda
multidisciplinarni tim

Bolnica u Rovinju uskoro otvara dječju ambulantu za dječju skoliozu

Bolnica u Rovinju uskoro otvara dječju ambulantu za dječju skoliozu
Foto: Promo
Ambulanta će imati multidisciplinarni tim u kojemu će biti dječji fizijatar i ortoped, fizioterapeut i ortotičar kako bi se malim pacijentima omogućio široki spektar usluga na jednom mjestu, od pregleda i dijagnostike do cjelokupnog liječenja problema iskrivljenosti kralježnice, od kojega pati nešto manje od pet posto populacije

Rovinjska Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat", zajedno s Dječjom bolnicom Kantrida, otvara na jesen Dječju ambulantu za skolioze s multidisciplinarnim timom koji će sveobuhvatno  rješavati  problem iskrivljene kralježnice kod djece i mladih u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

 Ambulanta će imati multidisciplinarni tim u kojemu će biti dječji fizijatar i ortoped, fizioterapeut i ortotičar kako bi se malim pacijentima omogućio široki spektar usluga na jednom mjestu, od pregleda i dijagnostike do cjelokupnog liječenja problema iskrivljenosti kralježnice, od kojega pati nešto manje od pet posto populacije, priopćeno je iz rovinjske bolnice. 

 - Kada spojimo snage, imat ćemo ono što u ovom trenutku nema ni jedna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj - sve potrebne preduvjete i kadrove za liječenje idiopatskih skolioza. Ovo je savršen primjer boljeg pristupa rješavanju tog javnozdravstvenog problema - kaže Marinko Rade, ravnatelj rovinjske bolnice "Prim. dr. Martin Horvat".

Adolescentna idiopatska skolioza iskrivljenost je kralježnice u inače zdravih adolescenata, u dobi od 10 godina pa do koštane zrelosti, a uzrok joj je nepoznat. 

Ravnatelj Rade ističe usmjerenost rovinjske bolnice na djecu i mlade. Cilj im je, kaže, što više uspješno izliječiti skolioze kod mladih kako bi im pomogli izbjeći operacije u kasnijoj životnoj dobi.

U tu svrhu rovinjska bolnica i Dječja bolnica Kantrida zajednički su organizirale Međunarodnu edukaciju za liječnike i fizioterapeute na usvajanju specifičnih znanja i vještina Schroth metode, koja u svijetu slovi kao najefikasnija metoda za liječenje deformiteta kralježnice.

Obuka po Schrothovoj metodi 3D terapije skolioze održava se u rovinjskoj bolnici, a  pohađa ju dvadesetak liječnika i fizioterapeuta Bolnice Prim. dr. Martin Horvat i Dječje bolnice Kantrida.