Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Važna ulaganja u podizanje kvalitete zdravstva u Brodsko-posavskoj županiji

Bolnica uskoro dobiva integriranu operacijsku dvoranu vrijednu 6,8 milijuna kuna

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
„Kraći put do zdravlja” naziv je projekta koji je prijavio OB “Josip Benčević”, a vrijedan je 39,8 milijuna kuna

Radi dodatnog podizanja kvalitete zdravstvene zaštite i njege, u Brodsko-posavskoj županiji već se godinama kontinuirano ulažu velika sredstva u zdravstvo. Ulaganjima u objekte, opremu i kadrove, užurbanim apliciranjem na natječaje za europska sredstva u Županiji sustavno rade na poboljšanju zdravstvene skrbi.

Na energetsku obnovu zgrada potrošeno 27 milijuna kuna Europski standard i bolji uvjeti rada za učenike i nastavnike devet županijskih škola

Vodeći računa o zahtjevima postavljenim pred moderno zdravstvo, brodska Opća bolnica „Dr. Josip Benčević" prijavila je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU projekt „Kraći put do zdravlja" sa željom za unapređenje infrastrukture, opremanje bolnice te provođenje edukativnih aktivnosti. Projekt je vrijedan više od 39,8 milijuna kuna, a financirat će ga EU putem Europskog fonda za regionalni razvoj, pri čemu bespovratna sredstava pokrivaju gotovo cijeli iznos.

Od 2016. za opremu 62 ugovora

– Brodska bolnica jedan je od čimbenika sigurnosti građana i centar zdravstvene skrbi u Brodsko-posavskoj županiji. Zbrinjavanje pacijenata kroz dnevne bolnice i dnevne kirurgije podrazumijeva određeni zahvat ili pretragu gdje pacijent boravi u bolnici samo dio dana – rekao je zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković.

Rezultat toga su brojne koristi za pacijenta u odnosu na klasičnu hospitalizaciju, kao i veća učinkovitost i racionalnost zdravstvene skrbi. S obzirom na dosadašnji neadekvatan prostor i opremljenost dnevnih bolnica i kirurgija, ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu i opremanje doprinijet će nacionalnom, regionalnom i lokalnom razvoju. Kontinuitet rada i ulaganja u zdravstveni sustav zamjenik Mirković ilustrirao je podatkom da su od 2016. potpisana 62 ugovora za nabavu opreme vrijedne 31 milijun kuna.

Najuspješniji orači predstavljat će županiju 21. rujna na državnom prvenstvu u Sunji Domaćin tradicionalnog natjecanja ove su godine bili Donji Andrijevci Vještinu i znanje u oranju brazde demonstriralo dvanaest orača iz Brodske županije

Do sada je u brodsku bolnicu isporučeno opreme i materijala u vrijednosti oko 24 milijuna kuna, a za koji dan očekuje se isporuka integrirane operacijske dvorane vrijedne oko 6,8 milijuna kuna. Osim operacijskog mikroskopa vrijednog 1,4 milijuna kuna i RTG uređaja vrijednog 1,3 milijuna kuna, očekuje se isporuka i mamografskog uređaja koji je 1,75 milijuna kuna platilo Ministarstvo zdravstva. Mirković podsjeća i na projekt energetske obnove stare zgrade poliklinike vrijedan oko 16,2 milijuna kn, a u pripremi za prijavu na natječaj su i sve ostale bolničke zgrade, energetska obnova kojih će biti projekt vrijedan oko 40 milijuna kuna.

U sklopu projekta “S osmijehom u školu 3” Posao za 55 pomoćnika i pet posrednika u nastavi

Obnova bolnice i u N. Gradiški

– Znatne uštede na energentima koje će biti ostvarene nakon završetka obnove osigurat će dodatna sredstva koja će se ulagati u kadrove i opremu. Uz opremanje bolničkih odjela opremom s najnovijim tehnološkim mogućnostima, uz izvrsne kadrove i ulaganja u znanstveno-stručnu djelatnost i edukaciju, vjerujemo da će OB „Dr. Josip Benčević" u skoroj budućnosti postati klinička bolnica – istakao je Mirković.

Radi se i na projektima energetske obnove bolnice u Novoj Gradiški. Neki od tih projekata već su odrađeni, a ovih dana očekuju se i rezultate natječaja za još dva objekta, dok se za jesen priprema projektna i natječajna dokumentacija i za sve ostale zgrade u krugu bolnice u vrijednosti od oko 20 milijuna kuna.

Na ulicama sve više pasa lutalica U županiji uskoro tri azila za napuštene životinje?