Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Domaćin tradicionalnog natjecanja ove su godine bili Donji Andrijevci

Vještinu i znanje u oranju brazde demonstriralo dvanaest orača iz Brodske županije

Najuspješniji orači predstavljat će županiju 21. rujna na državnom prvenstvu u Sunji
1/14
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Ove godine sudjelovalo je 12 natjecatelja iz desetak općina, od čega pet u kategoriji plugova premetnjaka i sedam u kategoriji plugova ravnjaka, a ocjenjuje se 14 parametara

Kako dobro preorati parcelu i ove su godine pokazali sudionici tradicionalnog 16. natjecanja orača Brodsko-posavske županije, koje je u organizaciji županijske Udruge natjecatelja u oranju, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede te županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu održano na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Šime Marijanovića u Donjim Andrijevcima.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

U sklopu projekta “S osmijehom u školu 3” Posao za 55 pomoćnika i pet posrednika u nastavi

Polažu ispit zrelosti

– U proteklih 16 godina organiziranja ove manifestacije iznjedrili smo prepoznatljive i odlične natjecatelje, pobjednike koji su godinama bili na tronu. Uz one iskusne, iz godine u godinu dolaze novi, mladi naraštaji i to je potvrda da svijet počiva uvijek na mladima. Na ovakvim natjecanjima oni na neki način polažu svoj ispit zrelosti, za sve njih veliki je izazov da pokažu i testiraju svoje vještine, znanje i spretnost. Ja pola u šali, pola u zbilji često kažem da volim kada ocjenjivački žiri ima puno posla i kad odlučuju detalji i nijanse. Drugim riječima, želim da svi natjecatelji pokažu svoj maksimum na parceli gdje nije lako orati – rekao je Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije.

Nova serija energetske obnove školskih zgrada Za obnovu sedam škola 39,5 milijuna kuna, energetska ušteda do 80 posto

Treba napomenuti da postoji 14 parametara koji se ocjenjuju i koji su u konačnici odlučili pobjednika. Ove godine sudjelovalo je 12 natjecatelja iz desetak općina, od čega pet u kategoriji plugova premetnjaka i sedam u kategoriji plugova ravnjaka.

– Princip natjecateljskog oranja potpuno je drukčiji u odnosu na klasično oranje. Boduje se ravnina, pravac, čistoća brazde, nalegnutost brazde, ima li ili nema žetvenih ostataka i slično, ali najvažnije je kakav je orač u glavi, koliko je trenirao, kakav mu je plug i kakav mu je traktor – pojasnio je Dario Đurđević, predsjednik Udruge natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije, najstarije hrvatske udruge orača.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Na ulicama sve više pasa lutalica U županiji uskoro tri azila za napuštene životinje?

Imali i kratki tečaj

Najuspješniji orači predstavljat će Brodsko-posavsku županiju na državnom natjecanju orača koje će se održati 21. rujna u Sunji.

– Raduje me ovako lijep broj natjecatelja, sve to zahtijeva veliku organizaciju. Znamo da je oranje prva i osnovna operacija i stoga smo prije ovog natjecanja organizirali edukacijski tečaj kako bi orači koji to žele usavršili svoje znanje i dostojno nas predstavili na svjetskim natjecanjima – rekao je Đuro Cerovčec, član Izvršnog odbora krovne udruge orača RH.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Brojna ulaganja u prostore, opremu i kadrove novogradiške Opće bolnice Energetska obnova internog odjela, kirurgije, pedijatrije, ali i nove te stare bolnice