Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Nova serija energetske obnove školskih zgrada

Za obnovu sedam škola 39,5 milijuna kuna, energetska ušteda do 80 posto

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Energetska obnova zgrade brodske Tehničke škole vrijedna je 11,2 milijuna kuna. Srednja Medicinska škola trenutačno se nalazi u energetskom razredu D

Brodsko-posavskoj županiji je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije prihvaćeno sufinanciranje energetske obnove zgrada sedam školskih ustanova. U trećoj fazi ovog projekta obnavljat će se sedam škola, a ukupna vrijednost radova je 39,5 milijuna kuna, od čega su oko 23 milijuna kuna bespovratna sredstva.

Koordinacija župana s načelnicima i gradonačelnicima Garčin prvi s natječajem za zemljište, manjka novca za tretiranje komaraca

Osim što će postati energetski učinkovite, svih sedam škola po završenoj će obnovi poprimiti i ljepši izgled. Energetskom obnovom obuhvaćene su OŠ Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški, Medicinska škola (Slavonski Brod), Obrtnička škola (Slavonski Brod), OŠ Viktor Car Emin (Donji Andrijevci), Tehnička škola (Slavonski Brod), OŠ Matija Antun Relković (Davor) i Gimnazija Nova Gradiška.

Promjena energetskog razreda

Prema podacima županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu, zgrada novogradiške OŠ Ljudevita Gaja obnovom bi iz energetskog razreda D prešla u C razred. Planirana ušteda nakon energetske obnove iznosila bi 57,84 posto, a vrijednost projekta je 7,8 milijuna kuna. Godišnje će se na energentima uštedjeti više od 268 tisuća kuna.

Medicinska i Obrtnička škola trenutačno se nalaze u energetskom razredu D, a energetski razred nakon obnove trebao bi biti A. Planirana ušteda godišnje za grijanje u Medicinskoj školi je 82 posto, odnosno 225 tisuća kuna godišnje, a u Obrtničkoj 77 posto, odnosno 356 tisuća kuna. Projekti energetske obnove ovih dviju škola vrijedni su 2,9 milijuna kuna (Medicinska), odnosno 5,4 milijuna kuna (Obrtnička), a planirana ušteda primarne energije je od 68 do 70 posto.

Energetskom obnovom zgrade OŠ Viktora Cara Emina u Donjim Andrijevcima ostvarila bi se energetska ušteda od 69,43 posto (samo na energentima oko 80 tisuća kuna godišnje), a vrijednost radova je 3,4 milijuna kuna.

Brendiranje eno i gastro ponude Novi nositelji “Okusa graničarskog Posavlja”

Energetska obnova zgrade brodske Tehničke škole vrijedna je 11,2 milijuna kuna. Planirana ušteda energije nakon energetske obnove je 64,39 posto, a ostvarena ušteda za grijanje bit će 135 tisuća kuna. Time će objekt iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred C.

Energetskom obnovom OŠ Matije Antuna Relkovića u Davoru bit će obuhvaćene i škola i školska sportska dvorana.

Škola ima energetski razred E, a dvorana D. Očekivani energetski razred nakon energetske obnove je C za zgradu škole i B za zgradu dvorane. Cijena grijanja smanjila bi se s 308 tisuća na 126 tisuća kuna, a planirana energetska ušteda iznosi 59,01 posto. Vrijednost radova je 3,9 milijuna kuna.

Potpisani ugovori Za programe i projekte udruga 756 tisuća kuna

Značajne uštede

Zgrada Gimnazije u Novoj Gradišci nalazi se u energetskom razredu D prema specifičnoj godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji, a prema specifičnoj godišnjoj primarnoj energiji u energetskom razredu F. Nakon energetske obnove očekivani energetski razred prema specifičnoj godišnjoj potrebnoj energiji bio bi C, a prema specifičnoj godišnjoj potrebnoj primarnoj energiji E. Uštede u potrošnji energenata također će biti znatne. Sadašnja potrošnja smanjila bi se za 69,80 posto, čime bi se godišnje uštedjelo 129 tisuća kuna, a projektirana ukupna energijska ušteda je 52,06 posto. Vrijednost projekta je 4,7 milijuna kuna.

Općina na zapadu županije proslavila svoj dan Okučani su imali težak put oporavka