Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Na energetsku obnovu zgrada potrošeno 27 milijuna kuna

Europski standard i bolji uvjeti rada za učenike i nastavnike devet županijskih škola

1/2
Foto: Brodsko-posavska županija
Obnovom škola uštedjet će se i na potrošnji toplinske energije pa će taj novac moći biti iskorišten u druge svrhe

Svjesni stanja u kojima se nalaze neke od škola na području županije, a samim tim i troškova grijanja i održavanja, iz Brodsko-posavske županije odlučili su se za provedbu projekta energetske obnove zgrada i korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Školski obrok Javni poziv ministarstva za demografiju vrijedan je 25 milijuna kuna Cilj je da djeca imaju barem jedan siguran obrok na dan

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrili su Brodsko-posavskoj županiji 27 milijuna kuna za energetsku obnovu devet školskih objekata. Sredstva su odobrena za osnovne škole “Ivan Filipović” Velika Kopanica, “Mato Lovrak” Nova Gradiška, “Josip Kozarac” Slavonski Šamac, “M. A. Reljković” Bebrina, “Ante Starčević” Rešetari, “Ivan Goran Kovačić” Staro Petrovo Selo, “Stjepan Radić” Oprisavci, OŠ “Okučani” te Srednju školu “M. A. Reljković” iz Slavonskog Broda.

Velike uštede

Temeljem potpisanog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih fondova devet škola s područja Brodsko-posavske županije potpuno je obnovljeno po najsuvremenijim energetskim standardima. Obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirane su velike uštede energije za grijanje nakon provedbe projekta što će donijeti značajne uštede u potrošnji toplinske energije. Uštede na potrošenoj toplinskoj energiji donijet će i znatne financijske uštede tako da će se ta sredstva kasnije moći iskoristiti za druge namjene za koje do sada novca nije bilo ili ga nije bilo dostatno.

Najuspješniji orači predstavljat će županiju 21. rujna na državnom prvenstvu u Sunji Domaćin tradicionalnog natjecanja ove su godine bili Donji Andrijevci Vještinu i znanje u oranju brazde demonstriralo dvanaest orača iz Brodske županije

Na nekim od objekata očekivane energetske uštede iznose i više od 80%. Radilo se na povećanju toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora kao i povećanju toplinske zaštite vanjskog zida i toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru. Mijenjana je i vanjska stolarija te se uvodio sustav daljinskog očitanja potrošnje energije i vode te kontrola mjerila energenata i vode. Obuhvaćene su bile zgrade škola, ali i sportske dvorane.

Zahvala ravnateljima

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić rekao je da su s realizacijom projekta obuhvaćene škole postale potpuno energetski učinkovite.

– Učenici su dobili uvjete u skladu s europskim standardima i to je ono što je najvažnije. Izvođači radova odlično su odradili posao i zahvaljujem na završenim investicijama. Zahvaljujem i ravnateljima škola koji su bili velika pomoć u osmišljavanju i provedbi projekta. Planirana ušteda energije je velika tako da svi možemo biti zadovoljni – rekao je Marušić.

U sklopu projekta “S osmijehom u školu 3” Posao za 55 pomoćnika i pet posrednika u nastavi

Zamjenik župana Damir Mirković dodao je da Županija ne ulaže samo u škole, nego da također planiraju energetski obnoviti i obje županijske bolnice, novogradišku i slavonskobrodsku.

– To su zaista veliki projekti i nadamo se da će svi oni koji koriste ove objekte moći ugodnije boraviti u njima – rekao je Damir Mirković.

Nova serija energetske obnove školskih zgrada Za obnovu sedam škola 39,5 milijuna kuna, energetska ušteda do 80 posto