Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Pomoć grada za blagdane

Božićnice umirovljenicima od 100 do 250 kn

Foto: Branimir Bradarić
Po visini mirovine umirovljenici su podijeljeni u četiri skupine

Grad Vukovar i ove godine osigurao je za umirovljenike s područja Grada prigodne božićnice kako bi najstarijim sugrađanima uljepšali ove blagdanske dane. Prema riječima gradonačelnika Vukovara Ivana Penave pravo na isplatu božićnica imat će svi umirovljenici Vukovara čija ukupna mirovinska primanja (tuzemna i/ili inozemna sa svim dodacima) ne prelaze mjesečno 2500 kuna.

umirovljenici POMOĆ ZA BLAGDANE Božićnice za 3400 umirovljenika

U četiri skupine

Po visini mirovine umirovljenici su podijeljeni u četiri skupine sukladno kojima će se isplaćivati božićnica u visini od 100, 150, 200 i 250 kuna. U proračunu Grada Vukovara za 2020. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 550.000 kuna za navedeno pravo. Isplata božićnica za umirovljenike vrši se u poslovnicama Fine do 31. siječnja 2021. s ciljem da se u poslovnici ne stvaraju velike gužve radi epidemioloških mjera, a sve kako bi svi mogli podignuti svoje božićnice. Prema podacima iz gradske uprave, pravo na isplatu božićnica, onih čije mirovine ne prelaze 2500 kuna, ima 3652 umirovljenika koji primaju hrvatske mirovine kao i 387 umirovljenika koji su korisnici inozemnih mirovina koje također ne prelaze navedeni iznos.

Svi koji ostvaruju pravo na božićnicu mogu doći bilo kojega dana u poslovnicu Fine s osobnom iskaznicom na kojoj je naveden OIB i rješenjem o mirovini ili pak zadnjim odreskom mirovine. Ako neko od umirovljenika nije na popisu, a ostvaruje pravo, može se prijaviti u gradsku upravu gdje će ispuniti zahtjev i tako ostvariti pravo na isplatu.

grad Vukovar TURIZAM U VUKOVARU Nova turistička signalizacija gradske barokne jezgre

Isto tako gradske uprava, kao i prethodnih godina, osigurala je i božićnice za korisnike prava na naknadu za troškove stanovanja. Radi se o jednokratnoj pomoći u iznosu od po 250 kuna po korisniku (samac/obitelj). Pravo na ovu božićnicu ostvaruje 240 korisnika za što je u gradskom proračunu osigurano 60.000 kuna. Isplata i ovih božićnica vršit će se u poslovnici Fine i to u razdoblju od 15. prosinca pa do 31. siječnja iduće godine.

Korisnici pučke kuhinje

U gradskoj upravi nisu zaboravili ni korisnike pučke kuhinje koji su jedna od najugroženijih skupina ljudi. Njima će odlukom grada u vrijeme božićnih blagdana biti darovane božićnice u naravi u vidu prigodnih poklon-paketa hrane i osnovnih higijenskih potrepština. Pučka kuhinja u Vukovaru imala je 75 korisnika u studenom. Kako broj korisnika Pučke kuhinje nije stalan i varira iz mjeseca u mjesec, naručit će se 80 prigodnih paketa za božićne blagdane u vrijednosti od 200 kuna. Podjela navedenih paketa vršit će se u prostorijama Pučke kuhinje u Vukovaru od 21. do 23. prosinca 2020. godine.