Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Održano 16. natjecanje orača Požeško-slavonske županije

Brazdu najbolje zaorali Nikica Marić, Miroslav Bartolović i Marija Bralić

1/2
Foto: pszupanija.hr
Deset orača bilo je podijeljeno u dvije kategorije – šestero ih je oralo s plugovima premetnjacima, a četvero s ravnjacima

Deset orača, među kojima i dvije žene, odmjerilo je svoje znanje i vještinu na 16. natjecanju orača Požeško-slavonske županije, koje je treći put održano u Kaptolu. Sudionici su bili podijeljeni u dvije kategorije – šestero ih je oralo s plugovima premetnjacima, a četvero s ravnjacima. Kako se nekada oralo, pokazala su i trojica orača uz pomoć konja, što je ujedno bilo podsjećanje na vremena oranja bez mehanizacije.

Ni sedam mjeseci nakon požara obitelj Korman ponovno ima dom ‘Sad imamo svoju kuću i svatko svoju sobu, opet možemo kovati planove i nadati se boljem’

Mladi su odlučili ostati

Natjecanje je otvorio župan Alojz Tomašević koji je zahvalio svima koji su pomogli da se ono održi.

– Šesnaest godina zaredom Slavonija odlučuje pokazati kako najbolje orati slavonsku i hrvatsku grudu, pokazuje kako su ljudi prije obrađivali svaku stopu ove zemlje s konjima, svojim najboljim prijateljima, koji su s njima ratovali i svatovali, umirali i pjevali. Danas su otišli u povijest, a došla je mehanizacija. Ovim natjecanjem pokazujemo da obiteljska gospodarstva nisu odlučila otići, pogotovo mladi ljudi, nego inatom slavonskog čovjeka ostati i opstati na ovoj grudi – rekao je župan Alojz Tomašević.

Uz Općinu Kaptol, natjecanje su novčano pomogli i Požeško-slavonska županija, sve ostale općine i gradovi u županiji te brojne tvrtke čija djelatnost je povezana s poljoprivredom.
– Poljoprivreda je ovdje temeljna djelatnost, dakle i oranje, pa se nadam da će mladi orači pokazati svoje znanje, a oni najbolji predstavljat će Požeško-slavonsku županiju na državnom natjecanju – rekao je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

Kraj radova u svibnju 2020. Uskoro obnova bolnice vrijedna 20 milijuna kuna

Do nagrade i 14-godišnji Patrik

Najbolju brazdu s plugovima premetnjacima imao je dugogodišnji ratar i iskusni poljoprivrednik Nikica Marić iz Alaginaca, drugo je mjesto pripalo Ivanu Ivaniki iz Gornjih Emovaca, a treće Josipu Tomaševiću iz Alilovaca.

Pobjedu s plugom ravnjakom odnio je Miroslav Bartolović iz Alilovaca, na drugom je mjestu Marko Iličić iz Alilovaca, a treće je zauzeo 14-godišnji Patrik Pilaš iz Viškovaca.

Među oračima s konjima najbolja je bila Marija Bralić iz Nove Lipovice kod Čaglina, drugi je bio Igor Del Vechi iz Požege, a treći Zdravko Bičanić iz Emovačkog Luga.

Natjecanje su organizirali Udruga orača Požeško-slavonske županije, Općina Kaptol i Ministarstvo poljoprivrede, a pokrovitelj je bila Županija.

Uz predsjednika županijske udruge orača Branka Pilaša, nagrade i priznanja uručio je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

Skupština donijela odluku Integracija zdravstvenih ustanova Razvoj turizma Prva slavonska županija s cikloodmorištima