Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Župan Dobroslavić na predstavljanju hibridnog broda "Lacroma" i otvorenju brodske linije

Brodska veza arboretuma Trsteno i Lokruma

"LACROMA" je duga 15 metara, kapaciteta 50 putnika, maksimalne brzine 18 čvorova i prilagođena osobama s invaliditetom
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
"Lacroma" je duga 15 metara, kapaciteta 50 putnika (plus posada), maksimalne brzine 18 čvorova i prilagođena osobama s invaliditetom.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić s pročelnicom Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklinom Marević nazočio je predstavljanju hibridnog broda "Lacroma" i otvorenju brodske linije Gruž - Trsteno - Lokrum.

Riječ je o prvom takvom hibridnom brodu sagrađenom u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici. Povezivat će arboretum Trsteno s botaničkim vrtom na otoku Lokrumu. Gradnja broda financirana je u sklopu EU projekta "Povijesni vrtovi dubrovačkog područja", koji uspostavom nove linije i završava.

Naručitelj gradnje je Javna ustanova Rezervat Lokrum, dok je suglasnost za zaključenje ugovora o javnoj nabavi broda s najpovoljnijim ponuditeljem, društvom Dalmont d.o.o., dalo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Ugovorena vrijednost nabave navedenog broda iznosi 1,155.527 eura s PDV-om (8,701.125 kuna).

"Lacroma" je duga 15 metara, kapaciteta 50 putnika (plus posada), maksimalne brzine 18 čvorova i prilagođena osobama s invaliditetom.

– Otvorenjem brodske linije ostvarili smo cilj projekta "Povijesni vrtovi dubrovačkog područja", a to je povezati dva zaštićena područja, posebni rezervat šumske vegetacije Lokrum i spomenik parkovne arhitekture arboretum Trsteno kako bismo posjetiteljima približili prirodnu i kulturnu baštinu našeg područja – rekla je ravnateljica Javne ustanove Rezervat Lokrum Nikolina Grković te zahvalila svima koji su pridonijeli tom projektu.

Kuma broda je državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž koja je istaknula da brodu želi mirno more na najljepšoj mogućoj ruti na svijetu. Akademkinja Nella Lonza, voditeljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU-a u Dubrovniku, pročitala je početak opisa izleta u Trsteno iz 1912. u kojem se spominje mali izletnički parobrod koji je tada Trsteno povezivao s lukom u Gružu. Predstavljanju broda nazočio je i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima i drugi uzvanici.

SPORAZUM o suradnji na realizaciji izložbe radova Andyja Warhola potpisali su župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina Iz muzeja u Slovačkoj Fotografije i sitotisak Andyja Warhola na izložbi u Dubrovniku Mljet Okuklje – Prožurska Ugovorena obnova ceste na Mljetu Luke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dubrovačko-neretvanska županija Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja povezivati ​​otoke