Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja povezivati ​​otoke

Luke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji
1/3
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Brojne su investicije u lučku infrastrukturu, među kojima se ističe izgradnja nove luke Korčula, Polačište, vrijedna više od 25 milijuna eura

Dubrovačko-neretvanska županija već godinama kao prioritetne realizira projekte bolje prometne povezanosti svojih otoka. Svjedoče tome i brojne investicije u lučku infrastrukturu, među kojima se posebno ističe izgradnja nove luke Korčula, odnosno luke Polačište.

Sufinanciranje EU

Riječ je o projektu Županijske lučke uprave Korčula vrijednom više od 25 milijuna eura i sufinanciranom sredstvima Europske unije i državnog proračuna.

Trenutačno je u tijeku izvođenje radova na izradi AB pilota, podmorskog iskopa u čvrstoj stijeni i izrada predgotovljenih obalnih zidova. Rok za izvođenje radova je ukupno 30 mjeseci, a završetak se očekuje do kraja sljedeće godine.

Za projekt luke Polačište neposredno je vezan projekt izgradnje luke Perna u Općini Orebić, za koju je ishođena građevinska dozvola, kao i zaobilaznice Orebića za koju se očekuje skoro raspisivanje natječaja za izbor izvođača.

Jednako tako, Županijska uprava za ceste ishodovala je pravomoćnu građevinsku dozvolu za spojnu prometnicu od buduće luke Polačište do državne ceste D118 u Korčuli.

Riječ je o projektu od velike važnosti za grad Korčulu, ali i cijeli otok.

Ujedno, riječ i o prometnici kroz nenaseljena područja koja će omogućiti najkraće povezivanje luke Polačište s državnom cestom. Zahvatom je predviđena izgradnja spojne ceste od županijske ceste ŽC6224 do državne ceste DC118 u duljini od 1.710 metara te rekonstrukcija državne ceste DC118 na spoju sa spojnom cestom u duljini od 263 metra.

Na otoku Lastovu u tijeku su radovi na rekonstrukciji i nadogradnji luke Ubli. Riječ je o investiciji čiji je nositelj Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije, a kojom će se rekonstruirati luka Ubli te poboljšati organizacija luke i povećati njeni kapaciteti. Planirana je izgradnja još jedne trajektne rampe s pripadajućim vezom duljine 110 metara. Postojeća obala planira se produljiti za oko 50 metara. Projekt predviđa i postavljanje nove rasvjete, kao i sve potrebne infrastrukture na području pristana. Vrijednost projekta rekonstrukcije luke Ubli je gotovo osam milijuna eura, a predviđeni rok završetka radova iznosi 24 mjeseca.

Ulaže se u luke i ceste

Na otoku Mljetu uskoro kreću radovi na prometnici Okuklje – Prožurska luka. Ova investicija od velikog je značaja za Mljet, a njena je vrijednost 816 tisuća eura te je sufinancirana sredstvima Općine i Županijske uprave za ceste.

Naime, postojeća cesta ima makadamski kolnički zastor te kao takva ne može udovoljiti traženoj razini prometne usluge. Ovim radovima izvanrednog održavanja ugradit će se novi asfaltni zastor te urediti oborinska odvodnja u širini postojećeg cestovnog zemljišta. Planirani završetak radova je kraj ove godine.

Dodajmo i kako je ishodovana pravomoćna građevinska dozvola za projekt luke Prigradica u Općini Blato na otoku Korčuli. Zahvatom je planirana dogradnja postojećeg lukobrana, novi valobranski objekt s podmorskim pragom te izgradnja sekundarnog lukobrana.

Ova investicija iznimno je bitna za tamošnji akvatorij jer postojeći lukobran nije dostatan za zaštitu područja i prihvat plovila prilikom jakog vjetra. Jednako tako, stvorit će se preduvjeti prihvata plovila javnog pomorskog prometa te prihvata i sigurnog boravka izletničkih plovila.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je odluku o upućivanju na javnu raspravu studije o utjecaju na okoliš ceste Dubrovnik – Zračna luka (Čilipi) Javna rasprava Studija o utjecaju na okoliš ceste Dubrovnik – Zračna luka Dan općine Lumbarda Dobroslavić u Lumbardi Svjedočimo realizaciji luke Polačište, a uskoro će početi i izgradnja luke Perna Podimoć – Slano Završeni radovi na rekonstrukciji državne ceste