Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Dodijeljeni ugovori za projekt “Zaželi” iz socijalnog fonda EU

Brodska županija i LAG povukli 10 milijuna kuna, starijima će pomagati 55 žena

Projekt Zaželi
Foto: Vedran Balen
Župan: Projekti vrijedni više od 12 milijuna kn omogućili su posao za žene u općinama BPŽ-a i naša dva grada

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić potpisao je u velikoj vijećnici Županijske uprave u Slavonskom Brodu deset ugovora o dodjeli 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava u sklopu programa zapošljavanja žena “Zaželi”. Tim novcem zaposlit će se 167 žena, a u BPŽ-u njih 55.

Srednjoškolci Prekogranična suradnja županije i grada Šapca na projektu ROSIS4H Škola dobiva sustav za navodnjavanje, sušaru...

Riječ je o programu koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a cilj mu je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, ruralna područja i otoke. Ugovore su potpisali predstavnici 20 jedinica lokalne samouprave i udruga iz cijele Hrvatske, pri čemu je najveći dio kolača od gotovo 10 milijuna kuna dodijeljen Brodsko-posavskoj županiji i Lokalnoj akcijskoj grupi “Slavonska ravnica”.

Prema Pavićevim riječima, projekt “Zaželi” srž je Europskog socijalnog fonda – s jedne je strane riječ o zapošljavanju teže uključivih skupina na tržište rada, a s druge deinstitucionalizirana skrb za starije sugrađane.

– Obilaskom terena uvjerili smo se koliko ovaj projekt znači našim ženama i starijim kućanstvima. Projekt je prepoznat i na europskoj razini. O njemu se raspituju europski ministri rada, Irska ga želi promovirati kao primjer dobre prakse, a za nedavnog posjeta Zagrebu dobro ga je prihvatila i povjerenica Europske komisije za zapošljavanje Marianne Thyssen – rekao je ministar Pavić.

Govedo podolac U cijeloj Hrvatskoj ostalo je tek tristotinjak grla podolskog goveda Uzgoj podolca treba brendirati

Veća kvaliteta života

Zapošljavanjem u lokalnoj zajednici želi se osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

Projekt “Zaželi” vrijedan je milijardu kuna, od čega je već ugovoreno 835 milijuna. Njime će se zaposliti ili je već zaposleno 7000 žena koje će pomagati više od 35.000 starijih kućanstava. Pavić je govorio o mjeri samozapošljavanja, gdje je njegovo ministarstvo podiglo subvenciju s 25.000 na 55.000 kuna, omogućilo dvije osobe na stručnom osposobljavanju te udruživanje u zadruge do pet ljudi koje mogu akumulirati 275.000 kuna.

Austrijanci su uživali u domaćoj slavonskoj hrani Uspješno predstavljanje u Austriji Bečki novinari uživali u specijalitetima slavonske gastro ponude

Župan Danijel Marušić istaknuo je kako projektima poput ovog Brodsko-posavska županija pokazuje i dokazuje socijalnu osjetljivost, ali i napore koje čini u smjeru povećanja zaposlenosti i revitalizacije gospodarsko-socijalne situacije.

Uloženo puno truda

– Projekti vrijedni više od 12 milijuna kuna omogućili su zapošljavanje brojnih žena u općinama Brodsko-posavske županije i naša dva grada. Ovim putem zahvalio bih se ponajprije Ministarstvu, ali i svim sudionicima prijave projekata, ljudima koji ulažu toliko vlastitog angažmana i slobodnog vremena kako bi osigurali provedu programa “Zaželi” i aktivirali žene koje su spremne pomagati potrebitima – rekao je Marušić.

Župan je dodao kako je veliki pobornik programa Zaželi koji je uspio ujediniti cijelu Hrvatsku 
te izrazio zadovoljstvo što je projekt toliko zaživio među korisnicima. 

Voda iz Save navodnjavat će plodna slavonska polja Hrvatske vode Sustav navodnjavanja Orubica bit će završen 2021. godine Centar Šagulje povukao još 1,2 milijuna kuna sredstava iz EU Ove županije moći će se pohvaliti čišćim i zdravijim okolišom