Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 44 pregleda
Pučka pravobraniteljica u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Broj pritužbi narastao za 90 posto, građani se najviše žale na diskriminaciju

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u Vukovarsko-srijemskoj županiji
Foto: Branimir Bradarić
Građani su se žalili još i na pravosuđe, postupanje policije, povrede prava iz radnih odnosa…

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima je započela svoj trodnevni boravak u Vukovarsko-srijemskoj županiji tijekom kojega se očekuju brojni susreti s predstavnicima lokalne samouprave, ali i predstavnicima udruga, manjina i građana koji se žale na nemogućnost ostvarivanja nekih svojih prava.  

- Očekujemo što veći broj pritužbi od strane građana jer samo na taj način možemo dobiti pravu sliku stanja na terenu. Tako se dobiva prava slika Hrvatske jer mali broj pritužbi ne znači i da nema kršenja prava građana. Vrlo često se događa da život dalje od grada znači i živjeti dalje od prava - rekla je Vidović.

Govoreći o rezultatima rada za 2016. Vidović je rekla kako je u odnosu na 2012. godinu broj pritužbi građana porastao za 90 posto. U isto vrijeme po prvi put su tijekom prošle godine pritužbe na diskriminaciju bile najzastupljenije. Građani su se žalili još i na pravosuđe, postupanje policije, povrede prava iz radnih odnosa…  Prema planu iz Ureda pučke pravobraniteljice cilj je ove godine, poslije Vukovarsko-srijemske županije, obići još dvije do tri. Prošle godine obišli su tako četiri hrvatske županije tako da bi kroz neko vrijeme obišli sve hrvatske županije.

- Želimo vidjeti kako zaista žive građani na terenu i s kojim problemima se susreću, kako im pomoći, kako neke stvari unaprijediti, kako da se zakoni bolje provode i sl. Ako mi ne možemo pomoći onda ćemo ih uputiti na institucije koje to mogu - poručila je Vidović koja se danas sastala i sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem.