Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Vir se predstavio na turističkom sajmu u Milanu

Broj talijanskih gostiju na otoku raste, bit ćemo među 10 najjačih

Vir
Foto: Općina Vir
Potvrdili smo ranije uspostavljenu suradnju s brojnim turističkim agencijama i turoperatorima koji pokazuju sve intenzivnije zanimanje za otok. Pokušavamo iskoristiti sva poznanstva koja smo stekli proteklih godina i Talijanima predstaviti ljepote cijelog otoka – prezentirao je Srđan Liverić iz kompanija Vir turizam

– Mali jubilej obilježili su virski turistički djelatnici Mate Čulina i Srđan Liverić iz destinacijske kompanije Vir turizam na najvećem međunarodnom turističkom sajmu u Italiji: sudjelovanje na milanskom Borsa internazionale del turismo (BIT 2019.) bilo je peto uzastopno za Vir turizam, a proslavljeno je u društvu direktora Hrvatske turističke zajednice Kristijana Staničića – izvijestili su s Vira dodajući da je direktor Staničić izrazio zadovoljstvo virskim destinacijskim brendiranjem i nastojanjima da otok bude prepoznatljiv po uspješnom turizmu.

Vir U tijeku veliki projekti komunalne infrastrukture Načelnik Kapović: U 2025. cijeli će Vir biti potpuno uređen otok

Velik potencijal

O tome, kako navode Virani, svjedoči 2,5 milijuna noćenja u prošloj godini te sedmo mjesto među hrvatskim turističkim velikanima, kao i nebrojeni turistički rekordi rasta turističkog prometa. Osim direktora Staničića, s kojim je Liverić iz Turističke agencije Vir turizam dijelio studentske klupe na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, u društvu Virana našli su se, kako navode s Vira, i generalna konzulica Republike Hrvatske u Milanu Iva Pavić, direktorica milanskog ureda HTZ-a Viviana Vukelić i izvršna direktorica Jadrolinije Vesna Vorkapić.

Svi oni posjetili su HTZ-ov štand u Milanu na BIT-u, na kojemu prema ranijem dogovoru o suradnji djeluje i virska turistička delegacija.

– Pronašli smo nove turističke partnere kako bismo povećali broj talijanskih gostiju koji u sve većem broju dolaze na otok Vir, u čemu nam je posebno pomogla direktorica Vukelić. Italija je po noćenjima naše 11. emitivno turističko tržište, ali zbog tradicije i blizine ima puno veći potencijal – izjavio je šef agencije Vir turizma Čulina.

Vir Interstas međunarodna turistička smotra Zlatni Interstas osvojila kompanija “Vir turizam”

Pokazuju to brojke iz 2016., 2017. i 2018. godine koje govore o neprekidnom rastu turista s druge strane Jadrana, odnosno, kako se navodi, većim dolascima i noćenjima nakon što se Vir u kontinuitetu počeo pojavljivati na talijanskom tržištu.

– Tako je u 2018. zabilježeno 9294 noćenja turista iz Italije, što je povećanje od 23,6 posto (prije 7520) te 1105 turističkih dolazaka s povećanjem od 21 posto u odnosu na prethodnu godinu (913). Dvije godine prije na otoku je zabilježeno 5376 noćenja, pa je u te dvije turističke sezone ukupan rast noćenja čak 72,9 posto, dok je sa 711 dolazaka iz 2016. broj talijanskih gostiju u istom periodu ukupno narastao 55,4 posto. Osim rasta turističkog prometa izraženog noćenjima i dolascima, porasla su i prosječna noćenja u destinaciji, pa smo od početka 2016. do kraja 2018. godine na Viru zabilježili najprije 7,56 prosječnih noćenja turista iz Italije, potom 8,23 i napokon 8,41 – istaknuli su s Vira.

Predstavljaju ljepote otoka

Važno je također da su Talijani po dolascima u 2018. godini ukupno deveto emitivno tržište, pa Virani očekuju kako će uskoro i u noćenjima ući među deset najjačih na otoku.

– Potvrdili smo ranije uspostavljenu suradnju s brojnim turističkim agencijama i turoperatorima koji pokazuju sve intenzivnije zanimanje za otok. Kupcima smo, s druge strane, izravno radili turističku prezentaciju otoka Vira. Pokušavamo iskoristiti sva poznanstva koja smo stekli proteklih godina i Talijanima predstaviti ljepote cijelog otoka – prezentirao je Liverić iskustva iz Milana.

Gari Cappelli U Benkovcu predstavljeni natječaji za ruralni turizam Malim gospodarstvima i 
OPG-ovima novac za turizam