Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
U tijeku veliki projekti komunalne infrastrukture

Načelnik Kapović: U 2025. cijeli će Vir biti potpuno uređen otok

Vir
1/2
Foto: Općina Vir
U 2025. svih će 10.000 objekata te više od 800 ulica biti potpuno komunalno opremljeni

– U posljednjih pet godina otok Vir je u svakodnevnim radovima na velikim projektima komunalne infrastrukture – ističu iz općine i dodaju kako je taj intenzivni posao počeo 2013. godine, a da će se završetak tog procesa, odnosno izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u svim naseljima te kompletno asfaltiranje ulica i postavljanje javne rasvjete – dogoditi do 2025. godine. Tada će, kako kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, sve biti okončano.

Maškare Tradicijska manifestacija Maškare na Viru počinje 9. veljače Pada lokalna vlada, a vlast preuzima Maškarana Republika

“Molim za strpljenje”

– U 2025. godini cijeli će Vir biti potpuno uređen otok. To znači kako će svih 10.000 objekata te više od 800 ulica u infrastrukturnom smislu, biti potpuno komunalno opremljeni. Objekti će imati priključak na vodu i kanalizaciju, uz njih će biti asfaltirane ceste, postavljena javna rasvjeta i uređene plaže. Dakle, građane molim za podršku i strpljenje – podvlači načelnik Vira Kristijan Kapović vremensku crtu oko izgradnje kompletne komunalne infrastrukture na otoku.

Na Viru svakodnevno stotinjak djelatnika komunalnih poduzeća Vir održavanje i Vodovod Vir te Vodoinstalacije, kao izabranog izvođača radova na projektu izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, radi na održavanju i postavljanju novih štednih tijela javne rasvjete te izgradnji priključaka na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu otoka.

Sajam velik interes za vir Česi će ove godine premašiti broj od 100.000 noćenja

Paralelno je, kako navode s Vira, 2013. i 2017. godine, kao godinama intenzivnog provođenja projekta asfaltiranja otoka, uređeno više od 75 kilometara prometnica s oko 200.000 metara četvornih postavljenog asfalta, dok se svakodnevno pojačano održavaju postojeće ceste na otoku. Njihova se pak dužina može mjeriti u više stotina kilometara. Uz 200 rasvjetnih tijela koja će se skoro postaviti duž Starog puta, postavljeno je, kako se ističe, ukupno 2500 tijela javne rasvjete u svim virskim naseljima, dok je oko 500 novih u pripremi za postavljanje u sljedeće dvije godine.

– U sve te projekte uloženo je više od 200 milijuna kuna. U provođenju milenijskog projekta gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže odrađena je I. i II. faza sa skorim početkom III. faze, odnosno realizirano je nešto više od 2300 priključaka objekata na virsku vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u naseljima Centar, Laz, Bunarić, Radovanjica, Miljkovica, Luka i Miljkovica. Naselje Prezida uskoro će postati novo gradilište projekta izgradnje vodovoda i odvodnje za oko 1300 objekata, a nakon tog naselja postupno će krenuti i druga – ističu iz općine Vir.

Virski milenijski projekt Kreće III. faza virske vodovodne i kanalizacijske mreže

Rasvjeta, asfaltiranje...

– Čitav otok Vir sa svim naseljima, odnosno oko 7000 objekata koji još nisu pokriveni mrežom, trebao bi dobiti vodu i kanalizaciju do kraja 2023., odnosno u prvoj polovici 2024. Nakon što se cijevi krupne infrastrukture polože u zemlju, pristupit će se postavljanju javne rasvjete i asfalta u svim ulicama koje nemaju takvu komunalnu infrastrukturu. Time će ova priča do 2025. biti zaključena – zaključio je virski načelnik Kristijan Kapović. 

postavljanje javne rasvjete Pod rasvjetom je oko 80 kilometara virskih cesta i ulica