Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Virski milenijski projekt

Kreće III. faza virske vodovodne i kanalizacijske mreže

Foto: Općina Vir
Projekt treće faze uključuje podizanje ukupno 12,5 kilometara vodovoda i 11,5 kilometara kanalizacijskog cjevovoda koji obuhvaćaju oko 1300 do 1400 objekata

Virsko komunalno poduzeće Vodovod Vir odradilo je posao javne nabave za nadzor nad izgradnjom treće faze te za izvođenje radova treće faze u virskom naselju Prezida, čime je okončan papirnati dio posla tog projekta vrijednog 42,9 milijuna kuna.

Vir Prihvaćen proračun općine Vir za 2019. godinu Od 65 milijuna kuna čak 30 milijuna je za infrastrukturu

Izvođač radova treće faze bit će zadarska Vodoinstalacija, nadzor će vršiti Aniva-inženjering iz Zadra, dok će sam posao na trećoj fazi vodovodne i kanalizacijske mreže u Prezidi početi odmah nakon što se završi spajanje priključka koje timovi virske vodovodne kompanije trenutačno izvode u ulici Luka XV, Laz VI i Miljkovica VII.

Dobivanje sredstava EU

Projekt treće faze uključuje podizanje ukupno 12,5 kilometara vodovoda i 11,5 kilometara kanalizacijskog cjevovoda koji obuhvaćaju oko 1300 do 1400 objekata. Do ljetne sezone radit će se ulice Prezida II i IV te Miljkovica XII, XIV, XVI, XVIII, XX, XXII, XXIV, XXVI i XXVIII, a s dosad riješenim priključcima iz prve i druge faze ukupno je realizirano 2317 priključaka.

Novosti o podizanju virske vodovodne i kanalizacijske mreže s radovima na prvoj i drugoj fazi te projektom treće faze time nisu iscrpljene jer je s dobivanjem lokacijske dozvole za cjelokupni cjevovod virski milenijski projekt napravio značajan korak prema konačnom cilju – dobivanju sredstava EU. Prezentirao nam je ovo Kažimir Škrbić iz virskog odjela za odnose s javnošću.

Tradicionalna akcija Darovali 64 doze krvi i prikupili 1000 kuna za Zakladu Ana Rukavina

– Još čekamo dozvolu za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda čime ćemo kompletirati lokacijske dozvole za cijeli otok Vir. Javna rasprava održana je početkom prosinca prošle godine pa pretpostavljam kako će lokacijska dozvola doći vrlo brzo – istaknuo je direktor općinskog poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić.

Virsku vodovodnu tvrtku očekuje rješavanje imovinskopravnih pitanja, odnosno prava služnosti na trasama cjevovoda, a posao je već pokrenut ili će se brzo rješavati na zemljištima koja su u vlasništvu i suvlasništvu Općine Vir, odnosno tamo gdje se kao vlasnici javljaju Republika Hrvatska i Zadarska županija. Na privatnom zemljištu Vodovod Vir izravno će se dogovarati s vlasnicima.

Do ljeta potvrda

Vodovod Vir poslao je, kako navode s Vira, i aplikacijski paket prvom kontrolnom tijelu, državnom poduzeću Hrvatske vode, odnosno projektnom timu koji ga u slučaju potvrde šalje resornom ministarstvu i Hrvatskim vodama. Po dobivanju njihova zelenog svjetla taj aplikacijski paket na koncu dolazi EU agenciji JASPERS (Joint Assistance in Supporting Projects in European Regions).

Sjednica Općinskog vijeća Općine Vir Gotovo 30 milijuna kuna za projekte komunalne infrastrukture

– Cijelo to vrijeme svi smo u kontaktu i koordinaciji tako da ne bi trebalo biti nikakvih zastoja. Eventualno mogu doći primjedbe da se nešto popravi ako nije dovoljno dobro, ili dodatno pojasni, ali riječ je o formalnosti. Očekujem da bismo na ljeto mogli dobiti službenu potvrdu o prihvaćanju projekta – ističu s Vira izjavu direktora Bašića vezanu uz skoro dobivanje zelenog svjetla za virski EU projekt. 

Dozvola za kompletni cjevovod

Dobivanje lokacijskih dozvola za projekt gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže za cijeli otok Vir bio je jedan od ključnih preduvjeta apliciranja projekta za sredstva EU.

Riječ je o četiri lokacijske dozvole koje uključuju gradnju kanalizacijskog i vodovodnog cjevovoda, hidroblokove i crpne stanice za trasu predmetnog zahvata koji obuhvaća naselja: Brdonja, Rosulje, Slatina, Marina, Lučica, Bobovik, Žitna, Straža, Soldatica, Virić, Laz, Sapavac, Sridnje Kućice, Lozice, Biskupljača, Radnjača, Smratine, Velika Slatina, Torovi, Pedinka, Srpljica, Šepunatka, Site i Kozjak. Time su riješena 134 km kanalizacijskog i 126 km vodovodnog cjevovoda...

Biciklijada Jubilarna 25. biciklijada od Zadra do Vira Šestogodišnja Chiara i vatrogasac Nevio dobili vrijedne bicikle