Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Jubilarna 25. biciklijada od Zadra do Vira

Šestogodišnja Chiara i vatrogasac Nevio dobili vrijedne bicikle

Biciklijada
Foto: Općina Vir
Najstariji sudionik biciklijade ponovno je bio 79-godišnji Šime Bajlo iz Arbanasa

Kada je velika fritaja kapaciteta 400 porcija pašta-fažola bila gotovo prazna, 300-tinjak sudionika jubilarne 25. biciklijade Zadar – Vir već se na cilju u Viru okrijepilo i osvježilo u iščekivanju izvlačenja nagrada na tomboli. Toliko ih je, oko 300, unatoč buri i zubatom suncu 26. prosinca vozilo tradicionalno božićno izdanje omiljene županijske biciklijade koja je slavila mali, ali značajan jubilej.

održana je prva sjednica Turističkog vijeća Općine Vir Smijenjen direktor Turističke zajednice Vira

Rekreacija u vrijeme blagdana

– Svima vam želim sretan Božić i veliko hvala što ste došli i uveličali našu 25. biciklijadu. Nadam se da će vas na sljedećoj biti dvostruko više – pozdravio je bicikliste iz svih mjesta Zadarske županije zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić.

A onda je nakon izvučenih dobitnika kompleta biciklističke opreme – od kojih nisu svi ostali na dodjeli nagrada pa će svoje komplete, napomenuto je, preuzeti u Vir turizmu – došao red na glavne nagrade: dva bicikla vrijedna oko sedam tisuća kuna. Mountain bike dobio je 57-godišnji Nevio Rados, zadarski vatrogasac s Bokanjca, dok je šestogodišnja Chiara Mirčeta dobila City Bike. Po njega je došla s mamom Sanelom.

– Lijepa i neočekivana nagrada. Toliko je velika da ne bi stala pod božićno drvce – u šali je kazala gospođa Mirčeta. Nije prvi put na virskoj biciklijadi, ali je ovo sudjelovanje bilo prvo na božićnoj biciklijadi Zadar – Vir.

Advent na Viru REXPO 2018. ZAGREB Vir je koncept sunca i mora nadogradio projektom cjelogodišnjeg turizma

– Odlučile smo se rekreirati u vrijeme blagdana, jer inače sudjelujemo na brojnim biciklijadama. Također, sin Marko član je Biciklističkog kluba Zadar – napomenula je Sanela.

Vatrogasac Rados, s druge strane, stalni je sudionik virskih biciklijada, ali još nikad nije imao sreće na nagradnim izvlačenjima. Za božićnu biciklijadu posudio je bicikl, a onda ga je sreća obilato poljubila. Na Bokanjac se Nevio vraća vlastitim mountain bikeom.

– Osjećaj je sjajan, zaista sam sretan zbog nagrade. Zbilja neočekivano i jako lijepo, sada imam sjajan bicikl za novi dolazak na Vir – kazao je.

Iako nisu dobili tako prestižne nagrade, ništa manje sreće nije bilo kod dobitnika kompleta biciklističke opreme spakiranih u poklon vrećice “I love Vir”, a kao dobitnici izvučeni su Ante Crnjak, Nikica Kirjan, Denis Šintić, Ivana Dadić, Perka Čirjak, Marina Šarlija, Duje Peričić, Klara Škopinić, Romeo Fantina i Stefan Zupanić. Svima su nagrade pored zamjenika načelnika Vučetića, podijelili destinacijska event menadžerica Nina Peroš i Petar Bitanga iz općinskog poduzeća Vir turizam. Najstariji sudionik biciklijade ponovno je bio legendarni biciklistički šampion iz zadarskih Arbanasa, 79-godišnji Šime Bajlo, a prema Viru je vozila i mlada zadarska biciklistička zvijezda, višestruka prvakinja Hrvatske Maja Perinović, koja odnedavno vozi za profesionalce u talijanskom G.S. Top Girls Fassa Bortolo.

Adventski lignjolov Otvoreni kup Vira Na adventskom lignjolovu ulovili i lignju od 1,2 kg, sve završile na gradelama

Promoviranje biciklizma

– Najčešće dođem u ovom periodu da se pročistim od blagdanske hrane – kaže Maja koja je više puta sudjelovala na virskim biciklijadama. Dojam je uvijek isti.

– Lijepo okupljanje. Najvažnije je da se ljudi druže i zabave uz promoviranje biciklizma – dodaje uz napomenu kako joj odmor traje do kraja tjedna, a onda ponovno kreće s treninzima.

Najznačajniji biciklistički i obiteljski rekreativni događaj u Zadarskoj županiji odradili su destinacijska menadžment kompanija Vir turizam u suradnji s Biciklističkim klubom Zadar, virskim općinskim poduzećima Čisti otok, Vir zaštita i Vir održavanje, taksi-kompanijom Taxi Vir, zadarskom Prometnom policijom i Službom hitne medicinske pomoći te uz sponzorstvo Općine Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar – Vir. Na virskoj rivi svirala je splitska grupa Tip Top, a za osvježenje i okrepu pobrinuli su se djelatnici restorana Kotarina.

arheološko istraživanje Lokalitet Smratina na Viru krije misterij dviju crkava u jednoj