Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
arheološko istraživanje

Lokalitet Smratina na Viru krije misterij dviju crkava u jednoj

Dijelovi te starije crkve korišteni su pri podizanju mlađe romaničke crkve, a sama činjenica kako se dvije crkve nalaze u jednoj čini ovaj arheološki lokalitet jedinstvenim na istočnoj obali Jadrana

Šesta arheološka kampanja na virskom lokalitetu Smratina u samoj je završnici. Uskoro će se okončati posao na čišćenju iskopane suhozidne nastambe u blizini ostataka dviju crkava u jednoj – starijoj ranokršćanskoj iz 6. stoljeća i na njoj sagrađenoj kasnijoj romaničkoj iz 11. ili 12. st. – koje su još ranije istražene, konzervirane i restaurirane.

Uz financijsko sponzorstvo Općine Vir, Ministarstva kulture i Sveučilišta u Zadru, istraživanje provode arheolozi Zadarskog sveučilišta. Iako je početna radna pretpostavka bila da kasnoantička virska crkva potječe možda iz 5. stoljeća, vanjski poligonalni oblik apside i unutrašnji polukružni sugeriraju da je nastala istodobno s nekoliko lokaliteta iz Zadra i okolice.

Komemoracija Mate Radović Komemoracija za poznatog arheologa u Zadru

Dijelovi te starije crkve – najvjerojatnije posvećene svetom Martinu, na što upućuje i naziv lokaliteta Smratine – korišteni su pri podizanju mlađe romaničke crkve, a sama činjenica kako se dvije crkve nalaze u jednoj čini ovaj arheološki lokalitet jedinstvenim na istočnoj obali Jadrana, čime se otok Vir prvi put značajnije ucrtao na arheološku kartu Dalmacije i Hrvatske.

Istraživanja su pokazala i kako starija crkva nije uništena nasilno ili vremenskom nepogodom, jer nema tragova paljenja ili gareži, pa je pretpostavka kako se jednostavno prestala koristiti.

– Da je spaljena i tako uništena, lako bismo pronašli ostatke gareži i pepela, ali to na ovom lokalitetu nije slučaj kao na nekim drugima. Najvjerojatnije je bila napuštena, no teško je sada kazati iz kojeg razloga – objašnjava voditelj istraživanja doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić.

Vir S gotovo 114.000 noćenja ostvarenih u listopadu Vir je četvrta destinacija u Hrvatskoj Slovenci, Nijemci i Mađari ostvarili najviše noćenja na Viru

Ta je kasnoantička virska crkva još uvijek bila vidljiva i u srednjem vijeku kada se koristi za gradnju nove. Pokušat će se istražiti i okolni prostor kako bi se ustanovilo postoji li još tragova, prvenstveno iz kasnoantičkog perioda, jer nije nemoguće da je u neposrednoj blizini lokaliteta postojalo naselje.

Rezultati istraživanja u Smratini bit će predstavljeni izložbom i monografijom 2020. Predstavljanje je bilo predviđeno ranije, u 2019., ali zbog prerane smrti arheologa Mate Radovića datum je pomaknut. – Mate je bio najzaslužniji za otkriće ovog vrijednog arheološkog lokaliteta.

Pred nama je i povijesno istraživanje kako bismo dobili što više informacija i arhivskih podataka – zaključuje profesor Fabijanić.

Vir Interstas međunarodna turistička smotra Zlatni Interstas osvojila kompanija “Vir turizam”